IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кирил Сакскобургготски: България започва да изпъква в погледа на инвеститорите

Козовете на страната са финансовата стабилност и контактите с Турция и Централна Азия, твърди финансистът

11:16 | 12.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кирил Сакскобургготски.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Кирил Сакскобургготски. Снимка: Ройтерс

„България започва да печели внимание в европейски мащаб“, коментира финансистът Кирил Сакскобургготски от студиото на Bloomberg в Лондон в специално интервю за Bulgaria On Air.

„През последните няколко години кризата измести центъра на тежестта към страни с нисък дълг и финансова дисциплина, каквато България успява да поддържа", обяснява Сакскобургготски, който заема ръководна позиция в базираната в Лондон компания за управление на активи GLG Partners. Определено печели почва под краката си спрямо други страни в периферията.

„Днес България изпъква като страна не само в добро финансово състояние, но и с квалифицирана, трудолюбива, владееща чужди езици работна ръка“, смята още Сакскобургготски. „Така че от международна гледна точка страната е интересна дестинация“.

Според родения през през 1964 г. който е вторият син на последния български цар и бивш министър-председател Симеон  Сакскобургготски, не трябва да се пренебрегва и важността  ниската данъчна политика. „Точно държавите с по-голяма инфлация, които са и в по-трудна финансова ситуация, сега са принудени да увеличават данъците. Това ще даде възможност на България да изпъкне като дестинация с опростена и ниска данъчна политика. Така че, ако в миналото това не ни е помогнало много, то ще ни помогне в бъдеще“.

„Друго предимство, което има България и което Европа още не е напълно осъзнала, е близостта до Турция, и важността на Турция за пазарите в Централна Азия. България би могла да се превърне в моста на Европа към тези пазари", смята принц Кирил. 

Основният проблем на България и това, по което трябва да работи всяко следващо правителство, е разпознаваемостта ѝ в международен план. „Вече има добри опити в това отношение, но има и какво още да се направи – разпознаваемостта е нещо, над което всяко бъдещо правителство трябва да работи“.

По думите на финансиста чуждите компании, които са инвестирали в страната ни, се оплакват най-често от голямата бюрокрация. „Така, както данъчната политика е благоприятна, пречките са в бюрокрацията и административните процедури. Това може да се промени и винаги е важно. Има нужда и от подобрения в инфраструктурата, разбира се, но това се променя – очевидно е, че страната инвестира в това“. 

"България трябва да подобри надеждността в доставките на продукцията, и по-специално в областта на земеделието. Тук страната е в превилигерована позиция, но все още недобре представена. Виждам освен това възможностите в малките производствени капацитети. Могат да се построят такива заводи за 5-10 млн. евро, които не са някакви огромни индустриални проекти, а по-скоро продуктово ориентирани съоръжения“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ender Wiggin
преди 11 години
Правим впечатление на инвеститорите, но за съжаление с неработеща и до дъно корумпирана съдебна система, с шуро-баджанашка държавна администрация, а сега и с политическа нестабилност. Затова и такива бандитски инвеститори привличаме, те идват тук за да се възползват максимално от обстановката и за да процъфтява престъпният им бизнес! Никой нормален инвеститор, който желае да спазва правилата и да си работи и печели нормално няма да дойде в държава, в която в най-добрия случай правила има, но те не само, че не се спазват, ами дори публично грубо се погазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още