IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реакциите за най-сериозния предизборен скандал

Като най-мащабната измама и опит за държавен преврат, определиха представители на партиите откриването на 350 хил. отпечатани извън поръчката бюлетини

17:38 | 11.05.13 г. 6
Реакциите за най-сериозния предизборен скандал

Прокуратурата откри 350 хил. бюлетини, отпечатани извън поръчката на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на институцията. Операцията е била проведена в петък вечерта. Повдигнати са обвинения по член 282 и 169г от Наказателния кодекс. 

Тези членове се отнасят до разгласяване на тайната на вота или преправяне на резултатите от вота. 

Предлагаме ви да се запознаете с коментарите, свързани със скандала:

Цветан Цветанов отбеляза нарушенията на Изборния кодекс в деня на размисъл и допълни, че изборът на печатница, която да отпечата бюлетините не е подготвен от предишните управляващи, а от служебното правителство. Демокрацията е заплашена и високата избирателна активност е най-добрия инструмент срещу манипулациите, допълни още той. 

"Недопустимо е в деня на размисъл да има формации и лица, които да провокират сблъсъци", заяви още той в извънредна пресконференция от Велико Търново. За него другите политически формации не са имали аргументи по време на цялата предизборна кампания и сега създават този скандал. Цветанов приема обяснението на собственика на печатницата, че откритите бюлетини са технологичен брак. 

За Сергей Станишев скандалът е от безпрецедентен мащаб - никой не е подлагал досега под съмнение изборните резултати за Народно събрание. "Това е кражба на гласа на българите", смята Младен Червеняков, по време на извънредната конференция по темата. От партията вече са уведомили Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Янаки Стоилов коментира, че сега не е времето да се говори за отмяна на изборите и скандалът не бива да разколебава избирателите.

Беше поискана и оставката на главния секретар на МВР Калин Георгиев и на вътрешния министър Петя Първанова. Според Станишев акцията късно снощи не е била известна на вътрешното министерство. Тази информация обаче беше опровергана от Калин Георгиев пред БНР. В момента силите на вътрешното министерство охраняват откритото количество допълнително отпечатани бюлетини. 

Това е опит за държавен преврат и трябва да бъдат повдигнати на обвинения по чл. 95 от Наказателния кодекс, заяви Лютфи Местан. Текстовете в него се отнасят за престъпление против Републиката. "Никой не може да бъде сигурен дали няма други отпечатани бюлетини, които вече са раздадени", заяви лидерът на партията Лютфи Местан. Той поиска ЦИК да проведе изборите при особени мерки. "Да се считат за валидни само бюлетини с първи печати, поставени заедно с подписите на всички членове на секционните комисии", допълни той. 

При втория печат да се полага само върху бюлетина с подписи на всички членове на секционните комисии. 

Социологът Юрий Асланов заяви пред агенция "Фокус", че денят за размисъл е опорочен и въпросът е дали и изборите не са опорочени. "В момента рухват всички предварителни нагласи и утре, ако по някакво чудо президентът не отложи изборите, в което не вярвам, утре ще бъдем свидетели на големи изненади", каза Асланов. 

За призоваха за висока избирателна активност се обяви Меглена Кунева, защото това би ограничило каквито и да било опити за манипулация на резултатите от изборите. За активност на тези избори се обяви и Емил Кабаиванов

Президентът Росен Плевнелиев да свика незабавно извънреден съвет, на който да присъства главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ЦИК, който може да вземе решение за извънредни мерки в избирателните комисии, и служебният премиер Марин Райков, защото той отговаря за отпечатването на бюлетините, препоръча от своя страна Волен Сидеров. Райков би трябвало да бъде разпитан от прокуратурата по случая.

В съвета трябва да присъстват още и представителите на парламентарно представените партии, както и шефът на ДАНС и министърът на вътрешните работи. 

Ако Плевнелиев не свика такъв съвет, Сидеров поиска извънредно заседание на ЦИК, на което да бъде взето решение за допълнителни мерки, при които да бъдат избегнати манипулации в изборния ден. 

Очаквайте още информация от извънредните пресконференции на останалите партии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Всяко зло за добро, така че на избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
И политици и журналисти откачиха и забравиха че след 12 идва 13 и ще трябва да живеем заедно.Отврат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
melon
преди 11 години
Другарите не са за подценяване - стари катили са, с традиции... Калени са в гадостите, вече над век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
markov
преди 11 години
След всеки скандал си викам : не може да стане по - зле. И всеки път ме опровергават !Имам чувство че някакви лобита в ГЕРБ ще се изтрепят помежду си , а политиците от останалите партии се чудят де се намират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 7
deBill
преди 11 години
явно не бойко е подслушвал а тотално другарите са подслушвали и държат всички включително съд и прокуратура . И така ли не намериха някоя корупционна схема за 4години а ни занимават с някакви хипотетични изпълнения. тази вечер ми обърнаха вота. Цял живот съм за ДСБ обаче явно и тях ги държат. Затова минавам с нежелание за по малкото зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Напълно съм убеден, че изброените по-горе имена са опозиция един на друг само пред публиката. Всичко е толкова явен театър, че просто вади очите. Управлението на страната вече е избрано и разпределено, това е просто димът с койото го замаскирват. Поне така си мисля, дано не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още