IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЦИОМ дава на ГЕРБ преднина от 9% пред БСП

Други социологически проучвания отчитат почти пълен паритет между двете водещи политически сили

17:39 | 10.05.13 г. 2
НЦИОМ дава на ГЕРБ преднина от 9% пред БСП

Преднина от 9% за ГЕРБ пред БСП даде Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) в социологическото си проучване на електоралните нагласи.

Резултатите на НЦИОМ се различават значително от тези в изследванията на други социологически агенции, според които разликата между първите две политически сили е по-малка от 1%, съобщава bTV.

Гласа си за ГЕРБ биха дали 34% от анкетираните в проучването на НЦИОМ, а за БСП – 25%. На трето и четвърто място сред сигурните участници в следващия парламент се нареждат ДПС и „Атака” съответно с 13% и 9%.

Общо 19% от анкетираните, които са декларирали, че ще гласуват, ще отбележат в бюлетината други партии. Четири от тези други партии имат шансове да преминат изборната бариера от 4% от действителните гласове, според последното проучване на НЦИОМ.

Това са НФСБ, РЗС, ДСБ, Движение „България на гражданите”. Разликите в прогнозираната електорална подкрепа за тях са незначителни, така че от НЦИОМ не се ангажират с класирането им.

Докато останалите социологически агенции дават сигурни прогнози за участието на пет партии в 42-то Народно събрание, от НЦИОМ прогнозират броят им да бъде между 4 и 7.

55% от анкетираните декларират, че със сигурност ще участват във вота в неделя – 12 май.

„Резултатите от настоящото проучване на НЦИОМ, приключило четири дни преди вота на 12 май, са такива, че не дават възможност да се направи категорична прогноза за развоя на изборната надпревара,” отбелязват от центъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
И Мира дава горе-долу толкова. За разлика от останалите. Значи тия са били посветени в заверата и са гушнали някой бонус за "реалистични" резултати. Ама бюлетини йок! Сега КВО ПРАЙМ? Освен ако нямат поне още толкова или не са се усетили другаде да изпраскат необходимите им бюлетини за тия два дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Тези 9% преди или след днешния скандал им ги дадоха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още