IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК предлага отмяна на лимитите на НЗОК за обработка на рецепти

Според комисията касата ограничава конкуренцията между аптеките при продажбата на реимбурсирани лекарства

16:12 | 10.05.13 г.
КЗК предлага отмяна на лимитите на НЗОК за обработка на рецепти

Комисията за защита на конкуренцията  предлага на Националната здравноосигурителна каса да отмени разпоредби от Типовия договор, сключен с аптеките, който налага лимит за обработване на определен брой рецепти на час за заплащани напълно или частично от касата лекарства, съобщават от комисията.

От антимонополния орган са на мнение, че минималното време за обработка на рецепти и протоколи за реимбурсирани лекарства и формулата, определяща максималния брой рецепти, за които касата заплаща на аптеките, има ефект на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени средства, реимбурсирани от НЗОК.

Според КЗК по този начин се нарушава конкуренцията на пазара на търговия на дребно с реимбурсирани лекарства и се засяга благосъстоянието на потребителите.

От здравната каса направиха уточнението, че от началото на годината не се прилага въпросният текст. Към момента се води съдебно производство и до излизане на решение по него от Върховния административен съд този текст няма да бъде прилаган, се казва в съобщението.

С Образеца на типов договор се определя средна продължителност от 6 минути за обработване на рецепта в аптека и 9 минути за протокол за отпускане на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. В договора е включена и формула, чрез която за всяка аптека се изчислява максималният брой рецепти, които тя може да обработи в рамките на един отчетен период.

Записано е и че НЗОК няма да заплаща на аптеките реимбурсирани лекарства по рецепти, които надвишават максималния брой, изчислен по формулата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още