IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство задълбочава спада си през март

Данните на НСИ показват спад в производството на компютърна техника - едни от секторите, сочен като особено перспективен

14:09 | 09.05.13 г.
Промишленото производство задълбочава спада си през март

Промишленото производство намалява за пореден месец, показа статистиката за март. Според сезонно изгладените данни на Националния статистически институт на месечна база спадът е в рамките на 2,3%, а на годишна база намалението е от 3,6 на сто.

На месечна база най-голямо е понижението в добивната промишленост (12%), преработвателната промишленост (3,7%), докато в сектора производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ има ръст от 4,3 на сто.

Парадоксално, но секторът с най-голям спад в групата на преработващата промишленост е производство на компютърна техника, електронни и оптични продукти. Именно този сектор често е сочен от служебния икономически министър като източник на голям потенциал за развитието на българската икономика. През март обаче спадът е малко над 18 на сто, показаха месечните данни на НСИ.

Ръст е регистриран в производството на тютюневи изделия (8,9%) и текстилни изделия (без облекла), където увеличението е от почти 4 на сто.

На годишна база измененията, изчислени от календарно изгладените данни, са най-осезаеми в добивната промишленост. В сектора намалението е с почти 23 на сто, докато в преработващата промишленост намалението е от 3,5%. Ръст на годишна база има по отношение на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и той е в рамките на 4,9%.

По-значително намаление на годишна база се наблюдава при производството на химични продукти (17,2%) и обработката на кожи (13%), става ясно от данните на НСИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още