IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Ще застанем зад правителство, което има силни антикризисни политики

ДСБ няма да подкрепи Бойко Борисов за премиер

16:14 | 08.05.13 г. 3
Костов: Ще застанем зад правителство, което има силни антикризисни политики

- Кого имате предвид, хора от властта?

Всички знаят, че хора от МВР са част и покровителстват контрабандата особено на цигари, на наркотици, на китайско карго. Знаят се цените, знае се кои са на върха, но трябва прокуратурата да стигне до тях и трябва преди това да е сигурно, че няма да си купят съдиите.

- Прокуратурата трябва да стигне до тях, но вярвате ли на обвинението след разговора между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и освободения заради това градски прокурор на София Николай Кокинов?

Не, не, не. Много съществено е това. Аз съвсем скоро занесох сигнал на Кокинов и сега не знам какво става с него, дали не е злоупотребено и с него.

- Подозирате ли, че е ?

Откъде да знам. Но ето, дори аз, опитен политик, съм се оставил практически да бъда подведен, да бъда накаран да върша нещо, което сега не знам дали ще има последици или не.

- За какво Ви питат хората по време на срещите с тях?

За всичко, което говорим ние в програмата си. За доходи, работа и сигурност. Това са най-силно разтърсващите неща, това е животът им, болките им, страданията им. Целият им интерес е фокусиран върху тези три думи. Аз много години правя кампания, тази за първи път е много добре фокусирана върху хората, няма част от нея, която те да не посрещат с интерес и да не са съпричастни. За подслушванията има максимум един въпрос и обикновено изразяват негодувание и възмущение, но не питат. Личната им сигурност ги интересува много повече и това е много по-съществено от другото, това което тях ги прави несигурни – примерно малката пенсия, невъзможността да си купиш лекарства, да не можеш да си осигуриш нормален, почтен живот, да не можеш да отидеш на лекар или да знаеш, че ще се държат зле с теб или няма да ти помогнат. Или хората от малцинствата, които са затворени в гетата. Това е страшното в момента, това е кошмарът, отколкото някакви подслушвания.

- Споменахте ромите, които за затворени в гета, но като че ли те самите не искат да се интегрират...

Има прекрасни роми, има излезли оттам, добре справящи се, осигурили си добър живот, цели общности, които са намерили продължение за себе си, живеят прилично и нормално и този пример трябва да е заразителен за тях.

- Но тази група като че ли е доста малка на фона на останалите, които разчитат основно на помощи, за да живеят...

И това не е вярно. Те са като нашето общество, но в по-бедната му част и там има образовани и справящи се. Това, което малко се знае, е, че от 2001 г. много роми завършват висши училища, хора, които работят в областните администрации, хора, които са заели високоплатени места, адвокати. Хубави неща са се случили в България. Но това, което те искат за своите си хора, е същото, което искаме и ние.

- Как ще помогнете на успелите да изведат останалите от гетата?

Социалното подпомагане трябва да преживее дълбока промяна и да има подпомагане срещу социална отговорност, ангажименти. Не може поколение да се отглежда със социални помощи. Трябва да има истинска подкрепа за хората с големи семейства. Примерно една жена осиновила 4 деца, държавата се е отвъртвала от тях, тя трябва да получи същите пари, които държавата дава за тези деца, ако ги гледа в специални домове, защото тя ще ги приюти вкъщи. Както е в развитите страни. Взимаш дете да го отгледаш и с него върви силната държавна подкрепа. Но никой не насърчава сега хората. Ето на теб помощите, отивай в кръчмата, а детето в сиропиталището,  майката се чуди как да отгледа останалите, това е моделът. И като им казват на ромите това и това става за работа, отказват. Не могат да отказват и не бива, трябва да има дисциплина.

- Какво правителство ще подкрепите, ще застанете ли зад ГЕРБ, ако отново е на власт?

Ще застанем зад правителство, което има силни антикризисни политики, а те са тези, които сме посочили, и има компетентност и решителност да ги приложи. Никакви щуротии за АЕЦ „Белене“, национализации, златодобив не могат да са сериозни. Никакво решение не може да се очаква от хора, които в момента възпрепятстват правосъдието. Има хора, с които не може да се прави правителство. За БСП е ясна историята. Те щели да се откажат от програмата си, питам се тогава защо правят кампания с тази програма, не лъжат ли така избирателите. А иначе персонално Бойко Борисов не може да получи подкрепа от нас за премиер. Той вече има много страшни проблеми.  Цветан Цветанов пък го призовахме да даде път на правосъдието, ако е политик, защото не може да поставя между себе си и съда имунитета си на кандидат за депутат. Така направиха Галеви и Алексей Петров, те се криха с такива предизборни роли.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
Kost- - - - offНационален ПРЕДАТЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 11 години
Иване, колкото и да се пъчиш по снимките, омръзнал си на 99.99% от хората. Имаш един файтон екзалтирани ***, които те защитават. Много си лаком, бе Иване! Скрий се от общественото пространство. Както се казва, к'вот можа, направи. Отдавна ти беше време да се отстраниш. Нали беше млъкнал сърдит на хората цели години? Защо им се "отсърди"? Защото забеляза, че просто не им пука за тебе, дори са по-добре без тебе. Ти унищожи синята идея, освен икономическите зулуми! Сега щял да застане за всяко правителство. Ако има трезвомислещи, помислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Biso
преди 11 години
Една книга, нагледно представяща българския политически живот, в частност БСП и отговаряща на въпроса - Защо след 23 години преход, България е в това положение! Но и даваща насоки, какво може да се очаква или по-скоро, че нищо добро не може да се очаква!***.nikolaikamov.com/book/kamov-book.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още