IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 май

07:32 | 08.05.13 г.
Преглед на печата за 8 май

Пламъкът на биомасата

В. „Капитал Daily”

Докато в Европа тече спор доколко екологични и ефективни са централите на биомаса и заслужават ли огромните субсидии на фона на рисковете за горите от тяхната експлоатация, в България интересът към сектора расте. Причината е, че преференциалните цени още са високи, за разлика от вече орязаните слънчеви и вятърни централи. Дотук проектите в този сектор могат да бъдат преброени на пръсти. Разликата отпреди една-две години, когато започна изграждането на първите централи на биомаса и когато бяха разписани редица облекчения за инвеститорите в тях, е тази, че вече има официални данни за производството на електроенергия от биомаса, макар и леко разминаващи се според различните източници.

Добивът на злато е нараснал през 2012 г.

В. „Капитал Daily”

Има тенденция за увеличаване на добива на златосъдържащи руди в България, като количествата през миналата година са нараснали в сравнение с 2011 г. Намаляло е обаче производството на въглища и природен газ, както и на материали за строителството като суровини за цимент, бетон и трошен камък. При медните и оловно-цинковите руди нивата като цяло се запазват без промяна. Това стана ясно от доклада за баланса на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства към 1 януари 2013 г., който беше приет от Министерския съвет в сряда. Документът отчита годишните промени в данните в резултат на изземване на природни богатства и проучване на нови находища.

Финансово закъсали общини се надпреварват да даряват МВР

В. „Сега”

Малки общини с лоши финансови показатели се надпреварват да даряват МВР с горива и смазочни материали. Това сочи тримесечният отчет за получените подаръци, публикуван на сайта на ведомството. Само за първите три месеца Министерството на вътрешните работи е получило дарения на стойност над 1.2 млн. лв. През миналата година те достигнаха почти 9 млн. лв. Даренията на общините са парадоксални на фона на традиционните през последните години оплаквания на местната власт от недостиг на пари.

НЗОК отвори врата за ръст на цените на онколекарствата

В. „Сега”

Възможност за ръст на цените на онколекарствата в болниците, за които плаща здравната каса, е заложена в новата методика за договарянето им, след като не е било зачетено предложение на надзорния съвет за въвеждане на регулативен механизъм. В нея отпада ограничението, че цените не могат да са по-високи от тези през 2010 г., когато здравното министерство правеше договарянето и плащаше за медикаментите. Няма обаче и нова регулация, която да спре фирмите да предлагат по-високи цени, което е странно на фона на постоянния недостиг на средства за медикаменти, и особено за онколекарства. Според шефовете на онкодиспансерите през тази година парите ще стигнат до лятото.

Изпразнихме банкоматите

В. „Стандарт”

Празни банкомати и опашки по банковите клонове в страната увенчаха първия работен ден след Великденските празници, показа проверка на "Стандарт". Острата нужда от пари в брой след 6-дневната почивка изпразни редица банкомати, а клоновете на трезорите се изпълниха с граждани, дошли да свършат отложената през последните почивни дни работа. Най-често хората посещаваха клона, за да активират банкова карта, блокирана през почивните дни, или да внесат суми по заеми или задължения по лизинг. Проблемът с празните банкомати се отнася най-вече за по-малките населени места.

Нощна стража за първолаци

В. „Стандарт”

Родители на бъдещи първолаци са спали пред училищата срещу вторник, когато в някои столични школа стартира подаването на документи. "Тук сме от шест сутринта, но се оказа, че сме закъснели. Разбрахме, че родители правят списък на чакащите отпреди седмици", разказваха бащи пред 20-о СОУ. Причината за надпреварата е, че входящите номера ще важат за класирането на децата, живеещи извън района на училището, когато се изчерпи подредбата по останалите, посочени от школото критерии.

Солени глоби за куче на плажа

В. „Новинар”

Солени глоби от 100 до 300 лв. грозят стопаните на кучета, които разхождат любимците си по черноморските плажове. Забраната на четириногите върху пясъка влиза в сила след официалното откриване на плажните ивици за летния сезон. Зоополицаи ще бдят за нарушители и ще налагат строгите санкции. „Когато хванем нарушител, съставяме акт за установяване на административно нарушение на базата на Наредбата за обществения ред на територията на Община Бургас", поясни зоополицаят Стилиян Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още