IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет партии ще правят алтернативно преброяване за тези избори

БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и Движение „България на гражданите" подписаха споразумение за тази мярка

21:03 | 07.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пет партии ще правят алтернативно преброяване за тези избори

Споразумение за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и Движение „България на гражданите", съобщи телевизия Bulgaria on Air. Процедурата ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, като прогнозните данни ще излязат още в нощта на изборния ден.

Петте партии ще платят 142 хил. евро с ДДС, но се очакват и допълнителни разходи за това преброяване. Тези средства ще дойдат от субсидиите, които партиите получават. Австрийската SORA ще извърши паралелно преброяване, стратегически анализ и прогноза. Допустимото отклонение между техните данни и тези на ЦИК ще е в рамките на 1,5%.

Първите резултати от паралелното преброяване се очаква да станат ясни на 13 май сутринта.

Ще се осигури преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Освен паралелното преброяване на база на резултатите от 600 секции ще бъдат изготвени статистически анализи. След като са готови резултатите прогноза за окончателния резултат още между 22 ч. и 24 ч. в изборната нощ. Всички данни ще бъдат налични на сайта fairelections-bulgaria.eu.

За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии, предоставени от ЦИК. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция или община, като да свалят сканиран PDF файл.

Параленото преброяване беше договорено между петте партии още в края на април. Причината е, че никоя партия, освен ГЕРБ, не вярва в честността на изборите. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира, че „с удоволствие” партията му би се включила във виртуален ЦИК.

Присъединяване на други партии не се предвижда

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
global_dj
преди 11 години
Мисля, че си доста прав. В голяма степен истината е точно това. Някой им отхапа залъка, макар и да е голям. Не са свикнали без власт и влияние. Някои от тях са си запазили все пак някакви влияние над разни структури (пример: изтеклите записи, доклади...) Но виждат, че нещата им се изплъзват.1.На този етап не знам дали някой нормален човек би гласувал за БСП/ДПС дори и след гафовете на последното управление!2.Твърдият електорат на Костов и сие надявам се досеща, че все пак след изборите имат само една партия, с която могат да сключат някаква коалиция. Защото със сигурност мнозинство няма как да има.3.Тъй като съм от край, където ДПС е имало много влияние през годините, виждам как то ерозира. Виждам как те наистина губят почва и всячески ще пробват да оспорят изборите. Но австрийците само ще потвърдят загубата им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
100% LoosersОтрязаха им кранчето да фалшифицират изборите, вдигнаха високо тарифите за купуване на гласове, отнеха или направиха невъзможен бизнеса на някои от най-големите им спонсори и поддръжници, спряха плащанията по руските договори за източване на България и за пръв път в историята на България някой успя да ухапе доста болезнено ДС мафията и политическите клонинги на КГБ у нас - БСП, ДПС, ДСБ, Атака" и Движение България на гражданите".Радвам се че се намери друга толкова силна мафия да нанесе толкова големи и трайни загуби на руските *** с българско гражданство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 11 години
За инициаторите мога само да кажа - Loosers.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още