IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

8,5 млн. евро са отпуснати за енергийна ефективност на обществени сгради

Безвъзмездната помощ от Международния фонд „Козлодуй“ не изисква съфинансиране от получателите

14:15 | 07.05.13 г.
<p>
	Президентът Плевнелиев и министърът на икономиката Асен Василев връчиха 16 споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Международния фонд &quot;Козлодуй&quot;<em>.</em> <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Плевнелиев и министърът на икономиката Асен Василев връчиха 16 споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Международния фонд "Козлодуй". Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев връчиха 16 споразумения по проект за енергийно ефективни мерки в 31 сгради в столицата. Предвижда се да бъдат рехабилитирани 15 болнични, 6 учебни, 4 административни сгради, 2 спортни зали и четири други сгради, съобщават от Министерството на икономиката.

Очаква се проектът, финансиран с близо 8,5 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“, да осигури годишно спестяване на енергия в размер на 27.75 млн. кВч и намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 9.63 тона годишно. По същата програма ще бъдат санирани 75 сгради в големите общини и 168 сгради в малките общини. Програмата не изисква съфинансиране от страна на получателите, поясни министър Василев.

„Енергийната ефективност не е абстрактен термин, а има конкретни измерения в намаляването на сметките за ток и парно и ограничаване на климатичните промени, повишаване на жизнения стандарт на хората и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, заяви на церемонията министър Асен Василев. Той увери, че докладите на ЕК и Световната банка от проверките в българския енергиен сектор трябва да излязат единият на 15 май, а другият - седмица по-късно.

Плевнелиев подреди новия „Голям шлем“ в енергетиката

"Винаги съм казвал, че най-евтината енергия е икономисаната енергия, а най-умните инвестиции не са в количество, а в качество. Енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация – това е „Големият шлем“ на България", каза още държавният глава, който също присъства на церемонията в икономическото министерство.

Той изрази надежда, че националната програма за енергийна ефективност ще стартира много скоро, като първоначално се предвижда да бъдат санирани близо 200 обекта. "Реализацията на програмата за енергийна ефективност ще направи проект като АЕЦ „Белене“ ненужен и същевременно българските граждани ще живеят в уютни сгради и качествена среда", каза Плевнелиев.

„Надявам се веднъж завинаги да спрем да задаваме въпроса трябва ли енергийната ефективност да бъде приоритет“, подчерта държавният глава. С инвестиции от 1 млрд. евро може да бъде реализирана икономия от около 2 000 мегавата, колкото е проектната мощност на АЕЦ „Белене“, на стойност 10 млрд. евро", коментира президентът.

Служебното правителство преговаря с Европейската комисия по Договора с партньорство до 2020 г. енергийната ефективност да бъде финансирана по две оперативни програми като "смислен национален приоритет, от който печелят милиони българи", коментира президентът пред журналисти. В момента от произвеждани 13 000 мегавата електроенергия ползваме едва от 2 до 4 хиляди, затова работим за намирането на цялостно решение на проблемите в енергийния сектор, допълни държавният глава.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй“, от които 378.5 млн. евро – за т.нар. „неядрен прозорец“. С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334.8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради. Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Отново със средства от фонда е подменено уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още