IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 май

07:40 | 07.05.13 г.
Преглед на печата за 7 май

Повторно преброяване

в. Капитал Daily

"Доверието на българското население в коректното провеждане на парламентарните избори на 12 май е разклатено заради множеството нередности при предишния вот", "Паралелното преброяване се препоръчва като надежден метод, с който да се повиши доверието в изборите в трудна ситуация. Чрез независимото преброяване и обявяване на изборните резултати гражданите виждат явен контрол".

Тази категорична оценка за атмосферата около предстоящите избори в България стои на официалната страница на австрийския социологичен институт за SORA. Това е агенцията, за която стана ясно, че е избрана от опозиционните партии в България, за да направи паралелно преброяване на изборните резултати като знак на недоверие в официалната процедура. Заключенията по-горе, които насочват към липса на доверие в демокрацията, са част от съобщението, с което SORA обявява на страницата си за предстоящия проект.

Да си внесеш завод

в. Капитал Daily

Три години след откриването на фабриката си за биодизел в австрийския град Енс русенската компания "Булмаркет ДМ" е решила да премести съоръженията в България. Причините са както по-голямата близост до суровини и пазари, така и по-ниските производствени разходи, посочи зам.-директорът на дружеството Димитър Баев.

Разглобяването на инсталациите вече е започнало и трябва да приключи до края на юни. След това те ще бъдат транспортирани с речен и сухопътен транспорт до Русе. Новите мощности ще бъдат монтирани в едно от халетата на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в града, част от който бе купена от "Булмаркет ДМ" преди години. В момента там се намира и заводът за преработка на маслодайни култури на компанията, който захранва със суровини фабриката за биодизел.

Печалбата на банките се топи

в. Стандарт

4,7% по-ниска печалба на годишна база отчита родната банкова система към края на първото тримесечие на 2013 година, сочат данните на Българската народна банка.

Към края на март общата печалба на трезорите възлиза на 167,3 млн. лева, или с 8,369 млн. лева по-малко спрямо същия период на миналата година. Откакто страната ни е член на Европейския съюз, по-слабо първо тримесечие е отчитано само през 2011 година, когато общата печалба е била 157,3 млн. лева. За сравнение, през първите три месеца на 2008 година банките генерират впечатляващите от днешна гледна точка 358,9 млн. лева печалба.

Набуко стартира процедурата за траснпортен капацитет

в. Стандарт

"НАБУКО Газ Пайплайн Интернешънъл" ГмбХ оповести, че стартира процеса „Отворен сезон" за резервиране на транспортен капацитет от тръбопровода „Набуко".

В първата фаза на процеса потенциалните клиенти ще могат да регистрират своя интерес за пренос на газ и да получат достъп до тръжната документация. След това ще могат да внесат необвързваща оферта за резервиране на капацитет.

САЩ: България не прави достатъчно срещу интернет пиратството

в. Стандарт

България е предприела ограничени стъпки за разрешаването на продължаващата загриженост на САЩ относно нарушаването на интелектуалната собственост. Пиратството в интернет продължава да предизвиква сериозно и увеличаващо се безпокойство. Множество онлайн услуги, нарушаващи законите, продължават да оперират на пазара и съдебните действия срещу тях рядко водят до ефективни присъди, се посочва в доклад на Търговското представителство на САЩ.

Регистрирането на подвеждащи търговски марки също така се е превърнало в често срещано явление. Тези и други опасения са свързани с неадекватността на българската съдебна система.

Брюксел разследва големите търговски вериги

в. Стандарт

Европейската комисия събира доказателства за некоректно поведение от страна на супермаркетите и големите магазини за нехранителни стоки, става ясно от отговора на европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние до Ивайло Калфин.

През март Калфин се обърна към Комисията с искане да се предприемат мерки, след като беше сигнализиран от професионалното сдружение на работодателите Съюз „Произведено в България", че супермаркетите поставят неизгодни условия на производителите и доставчиците си, които често ги водят до разорение.

Борисов готов да се раздели с Цветанов

в. Новинар

Потвърждавам подкрепата си към Цветанов, но ако всичко, в което го обвиняват, се окаже истина, той си заминава. Това заяви бившият премиер Бойко Борисов в предаването „Всяка неделя”. Борисов обясни, че Цветанов е кошчето за душевни отпадъци в партията, както и моторът на ГЕРБ. Ако обаче като МВР шеф е допуснал грешка, то в следващия кабинет няма да бъде министър, увери Борисов. Въпреки това той се надява скоро истината да излезе наяве. Борисов очаква още по-яростни атаки преди изборите.

По думите му в правовите държави подобен случай със СРС не се взима под внимание. „Нерегламентирано – не се коментира", заяви Борисов по повод СРС-записите с него, Николай Кокинов и Мирослав Найденов. Темата коментира в неделя и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Изравнителните сметки за парно готови на 20 май

в. Новинар

Първите изравнителни сметки за парното ще са готови на 20 май, съобщиха топлинни счетоводители. Експретите не очакват шокови фактури. Ако абонатите не са пускали парното за повече време в сравнение с миналата година, няма да има неприятни изненади, прогнозират специалистите. Последните изравнителни сметки трябва да са готови до 5 юли. След това хората ще имат три месеца, за да поискат извънреден отчет.

Десет пъти по-високи ще са глобите за топлинните счетоводители, объркали сметки на клиенти, предупредиха от „Топлофикация”. Най-високата санкция е в размер на 5000 лв. на сграда.

Никой не иска безплатна земя в Кюстендил

в. Новинар

Никой не желае безплатна общинска земя в Кюстендил. Само две семейства са проявили интерес към предложението на общината безвъзмездно да предостави терен на социално слаби и безработни, за да го обработват и да допълнят доходите си.

Кметът Петър Паунов обясни пред БНР, че поне 500 души биха могли да се възползват от възможността, но все още никой не е подал заявление.

Прокуратурата все още търси престъпници в ЧЕЗ, ДКЕВР и НЕК

в. Сега

ъпреки заканите на главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение има воля да доведе докрай разследванията в ЧЕЗ, Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до момента Софийската градска прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по шумно обявените преди месец пет разследвания. Това съобщи пред "Сега" говорителят й Румяна Арнаудова.

Петте разследвания започнаха след проверка на прокуратурата в трите електроразпределителни дружества, ДКЕВР и НЕК. Активността на държавното обвинение дойде като отговор на масовите протести срещу високите сметки за ток, които свалиха правителството на ГЕРБ.

Над половин милион българи работят, без да се осигуряват

в. Сега

Над половин милион българи произвеждат брутен вътрешен продукт, но не се осигуряват. В същото време по-малко осигурени трябва да изхранват все повече пенсионери, тъй като заради кризата и страха, че ще пострадат от пенсионната реформа на ГЕРБ, много българи в предпенсионна възраст потърсиха вратички в системата, за да си осигурят ранна пенсия. Това показват данните на НСИ за заетите и на НОИ за макроикономическите показатели за 2012 г.

Анализът на НСИ, който е част от изследването за брутния вътрешен продукт, показва, че 3 281 900 души са заетите през 2012 г., които произвеждат нещо за българската икономика. В същото време осигурените през м.г. според данните на НОИ са 2 770 030 души, т.е. 511 870 българи работят, без да внасят осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още