IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 април

07:13 | 30.04.13 г.
Преглед на печата за 30 април

Свежа автоинвестиция от Германия

в. Капитал Daily

Новините за навлизащи чужди индустриални инвеститори в България напоследък са рядкост, но сега има такава с германски произход. Министерството на икономиката съобщи, че производителят на климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) ще изгради нов завод за авточасти, като първоначално в него ще бъдат вложени 42.5 млн. лв.

Германската BHTC ще започне строежа на своя завод през второто тримесечие на тази година. Предприятието ще се намира в Икономическа зона София – Божурище на площ от 70 декара. Очакванията са предприятието да започне да произвежда през следващата пролет с около 350 души персонал, а в него ще бъде изграден и развоен център.

Цените на цигарите скачат с 80 ст.

в. Стандарт

Цената на една кутия цигари ще скочи с между 69 и 80 стотинки през следващите 4 години, сочи анализ на Industry Watch. Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към ЕС относно размера на акциза върху тютюневите изделия. Те предвиждат до началото на 2017 г. общият акциз върху цигарите у нас да бъде поне 60% от среднопретеглената продажна цена на дребно, като акцизът не трябва да бъде по-малко от 90 евро за 1000 цигари.

Пазарът в България ще бъде силно засегнат от новите задължителни увеличения на акцизите за тютюневите изделия, пише в доклада. Според анализаторите ефектът от регулацията ще се изрази в сближаване на цените на различните марки цигари.

Френски наплив, ако рекламираме старините

в. Стандарт

"Всяко евро, което вложите в реклама, ще се връща всяка година у вас като 200 евро."Това са категорични представители на едни от най-големите френски туроператори, които гостуваха у нас по покана на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

"Ако наистина искате да развивате туризма си като приоритетен сектор, задължително трябва да имате министерство на туризма, което да координира рекламата ви навън." Това обясни Абдел Кчук, който е отговорник на една от най-големите френски агенции и дълги години е промотирал ралито Париж-Дакар.

Изплащат пенсиите по-рано заради Великден

в. Стандарт

Поради големия брой почивни дни изплащането на пенсиите за месец май ще се извърши в съкратени срокове. Само за този месец в станциите на “Български пощи” ЕАД е създадена организация за изплащане на пенсиите от 7-ми до 15-ти май.

Изготвеният за това график за всяка пощенска станция ще бъде обявен предварително. Пенсионерите, които не успеят да вземат пенсията си до 15 май, могат да получат парите си в следващите работни дни до 20-ти май включително.

Остава ден за данъчните декларации

в. Новинар

Един работен ден остана за подаване на данъчните декларации, припомниха от Националната агенция за приходите (НАП).

От приходната администрация предупредиха, че който не се е отчел досега, може да се наложи да чака по опашки. Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, а гражданите могат да ги подадат чрез интернет, ако имат електронен подпис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още