IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС освободи Кокинов като градски прокурор

Оставката му беше приета единодушно

15:22 | 29.04.13 г. 2
ВСС освободи Кокинов като градски прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно освободи от поста ръководителя на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов. На днешното извънредно заседание на ВСС присъстваха 16 от членовете и всички те подкрепиха освобождаването на Кокинов.

Той подаде оставка в петък, след като бяха публично оповестени негови разговори с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, в които той оповестява данни от досъдебното производство срещу Найденов.

ВСС се събра извънредно днес, за да разгледа и двете молби от Кокинов за освобождаването му. Днес той поиска да бъде освободен и като магистрат, а не само софийски градски прокурор.

Калин Калпакчиев направи предложение в дневния ред да бъде включено обсъждане за сформиране на временна комисия, която да разглежда публично оповестената информация около скандала с подслушванията.

По думите на Калпакчиев тази комисия следва да изясни функционирането на съдебната система като цяло и да се ангажира да поддържа връзка с прокуратурата, която образува проверка по изтеклите записи.

Главният прокурор Сотир Цацаров не беше съгласен с колегата си и призова тя да бъде по-ясно дефинирана, защото иначе ще си остане „само комисия“. В крайна сметка предложението за включването в дневния ред на точката беше отхвърлено от кадровиците в съдебната система с три гласа „за“ и 13 „против“.

Николай Кокинов ще бъде изслушан от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет след изборите, стана ясно след днешното заседание на комисията. Кокинов ще бъде поканен на изслушване на 13 май, заяви председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.

Тодоров обясни, че още в петък е образувал преписка по случая със записите на бившия премиер, министъра на земеделието и градския прокурор. Беше взето решение да се самосезира комисията, да направи проверка и да се съберат всички данни по случая, каза Ясен Тодоров.

По думите на председателя на етичната комисия изслушването на Кокинов се отлага за след изборите, защото в следващите дни няма да има необходимия кворум.

Цялата тази история има и много голям политически оттенък, каза Ясен Тодоров. По негови думи трябва да се изслушат мотивите на градския прокурор за действията му. “Нищо фатално“ нямало да стане, ако оставката на Кокинов се гласува другата или по-другата седмица, каза Тодоров.

Председателят на Етичната комисия беше категоричен, че Кокинов няма как да бъде освободен като редови магистрат, тъй като в моментна срещу него вече върви дисциплинарно производство. То е за допуснати нарушения при случайното разпределение на преписките в прокуратурата.

До изслушването на Кокинов на 13 май Етичната комисия ще изиска и всичко събрано от прокуратурата по проверката. Попитан защо ВСС не действа бързо, Ясен Тодоров обясни, че не е необходимо да се действа като пожарна команда, а нещата трябва да бъдат изпипвани.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 38 rate down comment 2
sonka.74
преди 11 години
Според мен изслушването е след изборите за да не стане случайна "инфекция" и Кокинов да си отвори устата за поръчителите на извършваните от него законорашуния....Вси пак да не забравяме, че при управлението на ГЕРБ с триста зора бе попълнен съставва на този ВСС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
Забелязвам, че в България е достатъчно да си подадеш оставката и престава да ти се търси отговорност за дела и документи. Все едно казваш "Извинете" и отминаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още