IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 април

07:46 | 29.04.13 г.
Преглед на печата за 29 април

Газова поръчка на годината

в. Капитал Daily

След почти двегодишни опити от страна на "Булгартрансгаз" да намери изпълнител за модернизацията на четири компресорни станции от транзитната газопреносна мрежа държавният преносен оператор най-накрая успя да финализира една от най-големите обществени поръчки в страната на стойност почти 104 млн. евро без ДДС.

Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата. На втората фаза бяха отсети само два кандидата и в двубоя останаха ГБС и консорциумът "Адванс - Водстрой инженеринг" между "Адванс инженеринг", свързана с Кирил Домусчиев, "Водстрой 98" и "Енемона". И двата кандидата предвиждаха да използват оборудване на големи американски компании.

Щрауси и тупане на топката

в. Капитал Daily

Полюсни са реакциите по записа, в който се чуват гласовете на бившия премиер Бойко Борисов, земеделския министър в неговия кабинет Мирослав Найденов и началника на столичната прокуратура Николай Кокинов.

Лидерът на ГЕРБ, заместникът му Цветан Цветанов и съпартийците им опитват да игнорират изцяло съдържанието на разговара. Никой обаче не го е отрекъл. Опозицията пък яростно подхвана да критикува говорещите и отново поиска оттеглянето им от предизборната кампания. Мнението на избирателите ще се чуе на 12 май.

Българи с 400 млн. евро в европейски банки

в. Стандарт

Българите пазят 400 млн. евро на депозити в европейските банки, сочи статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). 300 млн. евро от общата сума са натрупани в трезори, намиращи се в държави членки на еврозоната. Данните показват, че родните капитали са разпределени приблизително поравно в едва 4 страни членки на Европейския съюз.

Това са Германия, Кипър, Австрия и Чехия. Във всяка една от тези страни депозитите на български граждани възлизат на около 100 млн. евро. В статистиката на ЕЦБ обаче не влизат парите на българите в Швейцария, тъй като страната на шоколадите и часовниците не е подала информация за парите във финансовите си институции. Но по непотвърдена информация наши сънародници държат в трезорите в алпийската страна сума от порядъка на 250-300 млн. евро.

Туризмът натиска за министерство

в. Стандарт

Туризмът да има свое министерство, за да издърпа държавата от кризата. Това настоява в навечерието на изборите цялата гилдия, която произвежда 14-15% от брутния вътрешен продукт и е сред малкото сектори в родната икономика, които имат ръст през последните години.

Водещите партии ГЕРБ и БСП вече обявиха, че след изборите мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се раздели на две. Като отделно ведомство се планира обаче само енергетиката. Според хотелиери и туроператори това ще бъде огромна грешка, защото туризмът трябва да има свой министър.

РМД купи казанлъшката оръжейница за $2,1 млн.

в. Стандарт

Най-мощната компания във военнопромишления ни комплекс - казанлъшката оръжейница "Арсенал", бе продадена на работническо-мениджърско дружество "Арсенал -2000" през 1999 г.

В Надзорния съвет на учреденото специално за приватизацията РМД са включени изпълнителният директор Николай Ибушев и шефовете на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" - Атанас Бозов, и Боян Белчев. "Арсенал 2000" става законен собственик на 51 на сто от капитала на оръжейницата срещу 2,1 млн. долара, които трябва да се изплатят за 10 години. Според експерти и за онази следкризисна година това си е било направо подарък. В активите на продаваните военни заводи не са били включени готова продукция, части, заготовки, суровини и материали за около 80 млн. долара.

Остава ден за данъчните декларации

в. Новинар

Един работен ден остана за подаване на данъчните декларации, припомниха от Националната агенция за приходите (НАП). От приходната администрация предупредиха, че който не се е отчел досега, може да се наложи да чака по опашки. Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, а гражданите могат да ги подадат чрез интернет, ако имат електронен подпис.

Вариант е и подаване по пощата с обратна разписка или в някои пощенски станции срещу входящ номер, както и на място в офис на НАП. Ако документите са изпратени по интернет, клиентите на НАП могат да ползват отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.

Боята за яйца удари 10 лева

в. Новинар

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Великден пазарът е залят от всевъзможни багрила за боядисване на яйцата. С всеки изминал ден се увеличават сергийките, които никнат като гъби из претъпканите от хора тротоари.

Промоционалните цени също не остават на заден план. В зависимост от функциите на багрилата те варират от скромните 35 стотинки до близо 1 лев за стандартните цветове. При по-блестящите и разчупени бои ситуацията вече се променя и там цените могат да надхвърлят и 10 лева.

Аварийният ремонт на три виадукта започва до месец

в. Сега

Близо година след като кабинетът "Борисов" взе решение да отпусне спешно над 40 млн. лв. за авариен ремонт на три виадукта на магистралите "Хемус" и "Тракия" строителните дейности още не са започнали. Очаква се това да стане до средата на май, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

След основния ремонт на съоръженията ще бъде увеличена земетръсната им устойчивост с по една степен съгласно европейските изисквания, обясни пред "Сега" проф. Костадин Топуров, който е участвал в изготвянето на предварителната експертиза за състоянието на виадуктите.

EVN и ЧЕЗ обещаха да отчитат електромерите по празниците

в. Сега

Енергоразпределителните дружества EVN и ЧЕЗ обещаха вчера да не спират отчитането на електромерите по време на майските празници и да спазят редовните си графици. Инкасаторите ще работят в дните от 1 до 4 май, уверяват от двете компании. За Великден у нас се натрупаха 6 поредни почивни дни.

При предишния подобен случай - около Коледа, компаниите си позволиха да удължат срока на отчитане и за някои клиенти той надхвърляше 40 дни. Това доведе до безпрецедентно високи сметки, които станаха и една от причините за масовите протести през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още