IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Вътрешнопартийни разправии са в основата на обвиненията срещу Найденов

Важно е скандалът с подслушването да не се възприеме като част от предизборната кампания, смята бившият икономически министър

09:56 | 26.04.13 г. 5
Трайков: Вътрешнопартийни разправии са в основата на обвиненията срещу Найденов

Обвиненията на прокуратурата срещу Мирослав Найденов са плод на вътрешнопартийни разправии, коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. „В ГЕРБ има много честни хора, които се чувстват омерзени от всички тези ритания по кокалчетата,” допълни той пред bTV тази сутрин.

Във връзка с твърденията на Найденов, че всички министри в кабинета „Борисов“ са били подслушвани от Цветан Цветанов, Трайков призна, че никога не е имал твърди доказателства, че e бил подслушван.

„Мирослав Найденов вероятно е имал. Той говореше, че е следен и подслушван от самото начало,” обясни бившият енергиен министър.

По думите му след изтеклите разговори с гласа на премиера се е създала почва за допълнителни спекулации по темата. „Важно е да не се възприеме като част от предизборната кампания,” подчерта Трайчо Трайков.

Той коментира, че се чувства лично засегнат по-скоро като гражданин, а не като политик и бивш член на правителството. „Ако някой министър каже, че е против, ще го обвинят, че иска да си краде на воля. Аз тогава си позволих да изразя различно мнение, затова и приех поканата,” заяви Трайков, според когото скандалът е симптом за проблеми в демократичната система на България.

„Ако преди няколко седмици, когато Найденов още беше фаворит и водач на листи, някой беше предложил такъв сценарий, нямаше да му повярвам и при вероятност 1000:1,” декларира Трайчо Трайков, който потвърди, че Мирослав Найденов заедно с Цветан Цветанов е бил в близкото обкръжение на Бойко Борисов като премиер.

По думите на Трайков развитието на скандала с подслушванията и ролята на Мирослав Найденов в него са учудващи за всички, които са били поне малко запознати с отношенията между бившия земеделски министър и експремиера.
„Найденов и Цветанов принадлежаха към тази част от Министерския съвет, която наричахме кръг на партийците, за разлика от останалите, които бяхме експерти. Найденов и Цветанов изглеждаха като консолидираната част на кабинета,” обясни Трайков.

Самият той често присъствал на срещите преди и след заседанията на Министерски съвет, за които говори и друг отстранен бивш министър – д-р Стефан Константинов. „Аз и премиерът не бяхме близки извън служебните си отношения, но често съм общувал с него заради ресора си,” припомни Трайков.

Бившият икономически министър констатира, че голяма част от случващото се в ГЕРБ произхожда от лични склонности да се действа според характера на хората, което според него не е ненормално във взаимоотношенията на хората. „Може би дори е имало ревност, която аз обаче не съм имал време да изпитам,” призна Трайков.

Той не довърши мандата си като министър, защото подаде оставка след провала на бизнес форум в Катар през пролетта на 2012 г. Новината за напускането му на поста дойде минути след кацането на правителствената делегация в София.

„След като кацнахме от Катар, Цветанов ми каза, че има решение да си подам оставката и той е там „за да я получи на хартиен носител”. Препоръката беше да е по лични мотиви, защото иначе „ще бъдат намерени други”, разказа Трайчо Трайков. Той обаче отказал и поискал разговор с премиера, защото той го е назначил и той могъл да му поиска оставката.

„В ГЕРБ има хора, които ми казваха и преди, и след оставката: „Бойко се обгради само с подмазвачи, но това ще му изиграе лоша шега”,” призна още Трайков.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
male4ko
преди 11 години
Jelenski, BSP-aktiviste, syshtijat komentar si go postnal v kolko oshte medii!? A spri se malko, znaeme te veche!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
никой.
преди 11 години
Защо ги сравняваш с предишните? Въобще такива не трябва да ги избираме, но сме попаднели в такъв капан, че който се добере до властта и до там с добрите намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Защо? Предишните, които управляваха с какво бяха по-добри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 13
jelenski
преди 11 години
Излязоха им кирливите ризи на всичките. Това е вече тотално краят на ГЕРБ. Такъв цирк никога не е имало дори и в България забавно е да гледаш как едни полуграмотни, нагли мутри се клепят взаимно Найденов, Цветанов, Борисов. И като се замислим, че тези хора ни управляваха почти 4 години. Ужас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още