IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кънчо Стойчев: Колебаещите се избиратели решават съдбата ни

В следващия парламент ще има някакво коалиране, което няма да се проявява като коалиция, а като подкрепа на управлението от партии, смята социологът

10:32 | 25.04.13 г. 10
Кънчо Стойчев: Колебаещите се избиратели решават съдбата ни

                                                                                                           От: Камелия Цветанова

- Г-н Стойчев, „Галъп“ дава разлика от 5% на изборите между ГЕРБ и БСП, очаквате ли тази граница да се стопи още заради скандалите с подслушванията на политици, за които потвърди и прокуратурата?

Разликата не е малка, 4-5 процента не е малко. Аз допускам, че ще се стесни, като аргументът ми е следният - цялата тази гадост с подслушванията, очевидно всичко това е истина и Цветан Цветанов, и Бойко Борисов са вътре в тази история, не може да не се отрази на десния избирател, който все още е в пространството на ГЕРБ, защото десният избирател е много чувствителен по отношение на неговото лично пространство и запазване на сигурността. Така че аз очаквам рационално настроените избиратели на ГЕРБ да се отклонят и да не гласуват за ГЕРБ.

- Това означа ли, че БСП може и да спечели повече гласове от ГЕРБ на изборите?

БСП има своя таван и не виждам възможност да го надхвърли. По-скоро ГЕРБ ще слиза надолу, така че въпросът е колко ще слиза ГЕРБ , а не колко ще качва БСП.

- Къде ще отидат разочарованите избиратели на ГЕРБ – при ДСБ, при Меглена Кунева?

И при двете партии. Това са логически разсъждения, но нямам никакви данни, защото от последната седмица нямаме изследване, което да отрази апогея на този скандал с подслушванията.

- След като най-вероятно ще има преливане към Движение „България на гражданите“, за която сега данните сочат, че е на ръба за влизане в парламента, дали ще й помогне да прескочи бариерата от 4%?

Аз виждам партията на Меглена Кунева по-скоро е в парламента, отколкото извън него, но все пак зависи, защото остават още три седмици до вота, а динамиката в страната е голяма.

- Какво ще стане с РЗС, проучванията му дават около 3%, а той е убеден, че отново ще има депутатите, смятате ли, че това ще стане?

Аз не виждам как ще надхвърли бариерата, нямам основание да смятам, че това е възможно.

- Оставката на Бойко Борисов, която предизвика предсрочните избори, дали беше политически ход от негова страна, за да не пострада рейтингът на ГЕРБ, или пък беше напълно искрен, когато каза, че не може да гледа как се пролива кръв на асфалта? 

Това, че бързо хвърли оставка и побегна с пълна газ показва, че в този момент се е почувствал неудобно, но при всички случаи, тъй като протестите в този момент не тръгнаха да ескалират, макар че имаше такава вероятност, напротив. Ако още две седмици беше останал във властта, протестните действия щяха да са по-мощни и да са концентрирани върху него персонално. Така че този му ход донякъде го постави в благоприятна ситуация, но от друга страна, изпускането на властта, колкото и служебното правителство да е умалено копие на ГЕРБ, все пак ГЕРБ загуби властта и доведе до протестите, които виждаме в МВР и доведе до реакцията на главния прокурор.

Така че, ако сложим на везните аргументите, виждаме, че от една страна това му помогна, защото съхрани имиджа си, но от друга - започнаха други процеси. Във всички случай Бойко Борисов заради това, което се случи последните седмици, няма да остане в историята с магистралите и пътищата, а като ръководител на представителството, което най-драстично е нарушавало гражданските права, елементарните норми на цивилизовано поведение и на правителство, което е много свързано с мафията, ако не и изцяло слято с нея.

- Но имаше обвинения и към тройната коалиция в този смисъл, едно от тях беше, че обслужва олигарсите...

Това са различни сценарии. Всяко правителство по цивилизования свят може да бъде упрекнато, че защитава едни или други интереси, стига да се придържа към закона, не е фатално за нито една страна, случва се всеки ден. Тук говорим за сливане на политическа власт с икономическа и държавната, за превръщане на МВР в едно образование - партийно, държавно, мафиотизирано с цел рекет и престъпна дейност. Разликата е от земята до небето. Не може да става дума за сравнение с БСП – те са правили много и грешки, и глупости, свързани с корупцията, но тя е неминуемо явление в демокрацията, докато мафията не е съпътстващо явление демокрацията, това е чуждо тяло.

- Последното проучване на „Галъп“ показа, че има силна нагласа за нови протести, това ще се отрази ли на стабилността на новото правителство след изборите?

Потенциалът за протести е огромен. Всъщност предишната вълна се оказа не кулминацията, а просто една прелюдия, която беше твърде рано прекъсната и след изборите нищо няма да реши проблемите на хората, така че не е чудно да предвидим, че те отново ще изригнат

- Ще имаме ли стабилно правителство след 12 май?

Не мога да прогнозирам, защото динамиката в страната е голяма. Сега виждаме със сигурност 4-5 партии в парламента, но това не значи, че не може да има 6-7 участници.

- Коалиция ли ще ни управлява и кои са евентуалните участници в нея?

Думата коалиция няма да бъде употребявана като официална формулировка на бъдещо управление, защото Борисов успя да превърне тази хубава дума от демокрацията в мръсна дума. Така че ще има по същество някакво тип коалиране, което няма да се проявява като коалиция, а като подкрепа на управлението от партии.

- Как ще изглежда картината след изборите – първа сила ГЕРБ с подкрепата на кои партии?
 
Нищо не е предрешено. Месец преди 12 май ГЕРБ има известна преднина, но не трябва да пренебрегваме какво ще се случи през този месец.

- Окачвате ли обрати в последния момент?

Има динамика и освен това 10-15 на сто от хората се колебаят дали да гласуват и за кого, така че техният глас може да реши изборите.

Цялото интервю четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
MVA123
преди 11 години
Платена социалистическа младеж. Кажете къде да, Ви почерпя с пица. На кой адрес да я изпратя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 11 години
Напълно съм съгласен с коментара ти!Българските медии бликат от подобни заинтересовани лица, които се опитват да манипулират обществения интерес. Лошото е, че при някои обществени прослойки успяват.А думата коалиция я направиха *** не ГЕРБ, а БСП, ДПС и НДСВ. Това не трябва никога да се забравя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Anna_12
преди 11 години
Кои сме ние :) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
никаквовие затова ли сте с женски никове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
Вече нито ББ, нито ЦЦ имат полезен ход за действие. Те са безкрайно компроментирани и завлякоха ГЕРБ на дъното. Двуглавата ламя на ГЕРБ е официално е в шах-мат. Сбогом, ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Anna_12
преди 11 години
Каква е ролята на мъжкото присъствие? Да не би мачизмът при Бойко Борисов да изигра някаква съществена роля? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Възможно е и в централата на РЗС да се появи някога истинско мъжко присъствие АМА в някое друго време, когато ръководството има подобни предпочитания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Anna_12
преди 11 години
Възможно е РЗС да стигнат желания процент, стига народът да е обективен. Иначе продължаваме с пасивността и овчата психика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 11 години
Кънчо, Кънчоооо, Кънчо.... И ти ли бе брат, и ти ли си бил в ***?http://daniivanov.blogspot.com/2013/04/blog-post_657.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Моля да се има в предвид, че Кънчо Стойчев са две лица-Кънчо и Стойчев. Кънчо може с часове да ви обяснява как ГЕРБ са преминали в небитието, а Стойчев да покаже резултат на ГЕРБ с 5% по-добър ит този на БСП. Кънчо може да милее за родината си, а Стойчев заедно с Андрей Райчев и Красимир Гергов може да прилапа рекламата на БНТ и да я препродаде с огромна печалба. На Кънчо може много да го боли за бедните, а Стойчев да е собственик на голф комплекси. Така, че когато го интервюирате питайте го с кого говорите, с Кънчо или Стойчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още