IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 април

08:00 | 25.04.13 г.
Преглед на печата за 25 април

Служебният кабинет обявява в понеделник къде са парите на държавните дружества
В. „Сега”

Служебният кабинет ще изпълни поетия ангажимент за въвеждане на нови правила за управление на парите на държавните дружества. Проектът на постановление ще бъде публикуван в понеделник за обществено обсъждане, обяви след вчерашното заседание на кабинета премиерът Марин Райков. От думите му се разбра, че наред с проекта на новите правила ще бъде оповестена и информация за настоящото разпределение на капиталите на държавните дружества. "В този документ ще видите и определена информация, вероятно това е информацията, която търсите от самото начало", заяви Райков. Прокуратурата не изключва възможността да повдигне обвинения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за незаконното подслушване в МВР, стана ясно от думите на зам. главния прокурор Борислав Сарафов.

Прокуратурата може и да обвини Цветанов
В. „Сега”

"За прокуратурата няма свещени крави", заяви той и отхвърли обвиненията на Цветанов, че прокуратурата се е включила в предизборната кампания, с думите: "Ние не можем да избираме кога да работим по едно дело, не можем да се съобразяваме с кампанията, не може делото да стои на трупчета, образно казано". Кандидат-депутатите са без имунитет между изборния ден и обявяването на изборните резултати, а според някои юристи - и до полагането на клетва като народни представители. Ако прокуратурата има намерение да повдига обвинение на бившия МВР шеф, вероятно ще изчака този период.

Магистрала "Марица": Предупреждението
В. „Капитал Daily”

След поредната проверка, която показа сериозно изоставане в строителството на магистрала "Марица" между Димитровград и Харманли (лот 2), пътната агенция излезе с ултиматум към изпълнителя: ако работата не бъде подновена до две седмици, договорът ще бъде прекратен. Заканата звучи сериозно предвид факта, че до момента са приключени едва 38% от строителните работи, а отсечката трябва да бъде предадена през август. В същото време компании, ангажирани на обекта, твърдят, че работата е спряла още миналото лято. Така, ако изпълнителят – обединение "Марица хайуей", не поднови скоро работа по пътя Димитровград - Харманли, е възможно серията ударно магистрално строителство от последните години да бъде разбита с развален договор.

Губим €240 млн. акцизи заради директива на ЕС
В. „Стандарт”

С между 110 и 240 млн. евро ще паднат приходите от акцизи в хазната, ако Европейският съюз приеме Директивата за тютюневите изделия. Тези изчисления са на международната компания Roland Berger Strategy Consultants по поръчка на "Филип Морис Интернешънъл". Както е известно, Брюксел напредва в посока приемането на нова регулация относно тютюневите изделия. Тя предвижда пълна забрана както на ментоловите, така и на тънките (slim) цигари.

Без родопски агнета за Великден
В. „Стандарт”

Великденската трапеза ще мине без родопски агнета. Малкото останали овчари в района на Смолян предпочитат да пуснат животните си на лятна паша, отколкото да ги продават на безценица. Това заяви Рашко Кехайов, председател на сдружението на овцевъдите в Родопите, което за последните 5 години от 70 овцевъди се стопи на 15. Повечето от тях отглеждат между 200 и 300 овце, само двама в цялата област имат стада с над 500 животни. Голяма част са пред дилемата да разпродадат всичко и да изколят животните.Няма търсене на родопски агнета, а ако изобщо прекупвачите дойдат на място, предлагат цена от 4,50 лв. до 4,70лв. на кг живо тегло. Това означава направо да им ги подарим, защото под 6 лв. на килограм ние сме на пълна загуба, заяви и Даниела Чакърова от чепеларското село Проглед, която има стадо от 270 овце.

Изплащат в по-кратък срок пенсиите за май
В. „Новинар”

Пенсиите за месец май ще бъдат изплащани в по-кратък срок. Причината е големият брой почивни дни около празниците. Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Така в станциите на пощите по места пенсиите ще се изплащат от 7 до 15 май. Графикът на работата на отделните пощенски станции ще бъде изготвен допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още