IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Имаме голяма подкрепа от Катар за българските фирми

Наши компании могат да участват в строителството на жилищни сгради, театри, болници и училища, потвърди министърът на регионалното развитие в служебния кабинет

12:43 | 24.04.13 г.
<p>
	<em>&nbsp;Екатерина Захариева днес се завръща от посещението си в Катар</em>. Снимка: БТА</p>

 Екатерина Захариева днес се завръща от посещението си в Катар. Снимка: БТА

"Имаме изключително голяма подкрепа от Катар за българските фирми. Получих уверение, че българските строителни фирми, които вече са регистрирали компании в Катар, ще получат абсолютно еднакво третиране като всички други компании. Това беше изрично мое настояване. Те ще имат възможност да участват в огромните по инвестиции проекти", каза пред БНР вицепремиерът в служебния кабинет Екатерина Захариева, която днес се завръща от посещението си в Катар.

Захариева посочи, че български фирми няма как да бъдат изпълнители на проекта за метро в Катар, но те могат да участват като подизпълнители. „Това е огромен проект, който не е по силите на нито една българска компания сама да се справи. Но те са готови да предоставят информация на нашите компании, за да участват като подизпълнители“, обясни вицепремиерът.

Други проекти, в които биха могли да участват български фирми, са строителството на жилищни сгради, театри, болници, училища, кина.

По повод на намеренията на Катар да развива производството на електричество от възобновяеми източници, Захариева е предложила България да изпрати свои експерти в тази област, за да споделят опита си. Тя е предложила опита и на експертите ни за проекти в областта на енергийната ефективност.

При срещите на Захариева в Катар са обсъждани и възможностите за катарските инвестиции в България, една от които е строителството на пътя Русе – Свиленград. „ Ние ще направим пълно инвестиционно проучване, пълен анализ. Той ще бъде представен на катарската страна. Те имат огромен интерес за развитието на този път. Той е много важен за България и е възможен чрез публично-частно партньорство с катарските ни партньори“, каза вицепремиерът.

Обсъждани са и други възможности за инвестиции в областта на туризма, здравеопазването, качеството на живот. Катар има интерес към българските минерални води и българските храни. През юни в България ще дойдат експерти, които да видят на място конкретните проекти, които сме им предложили, изтъкна още вицепремиерът.

„Моето посещение показа една приемственост с българската външна политика. Независимо кое правителство е на власт, дори и служебен кабинет, ние продължаваме това, което се започна преди няколко години, а именно, че държавата Катар е изключително важен партньор както в политически, така и в икономически план за България“, обобщи министър Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още