IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП: Стандартите за храни са причината за ръста на цените

От ГЕРБ предлагат 50% от продуктите в търговските вериги у нас да са български

08:43 | 24.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП: Стандартите за храни са причината за ръста на цените

Стандартите за храни са просто едни рецепти, а изпълнението им не беше добре контролирано, коментира в ефира на "Нова телевизия" Светла Бъчварова от БСП. Според нея именно въвеждането на тези стандарти е причината за ръста на цените на храните, надхвърлил през последната година 20 на сто. 

За представителя на СДС Петя Ставрева въвеждането на тези стандарти са били ПР акции на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Мария Габриел от ГЕРБ обясни от своя страна, че целта е била повишаването на качеството на храните, но освен това трябва да бъде търсен баланс между интересите на потребителите, производителите и преработвателите. Тя призна, че е нужен по-голям контрол по изпълнението на предложените рецепти. 

Като решение на част от проблемите от ГЕРБ ще предложат 50% от продуктите, продавани в търговските вериги, да бъдат български. Светла Бъчварова коментира, че реализирането на тази идея е проблематично. За нея изпълнимо е създаването на пазари за български производители. 

В предизборния дебат, посветен на земеделието, беше посочено още, че за развитието на сектора през новия програмен период ще бъдат отпуснати още субсидии. За Петя Ставрева (СДС) обаче не трябва да се разчита само на европейските фондове, а е необходима националната политика и да има доплащания. 

Тя предложи създаването на Гаранционен фонд, който да финансира първите стъпки на земеделските стопани при започването на бизнеса им. 

Селиха Емин от ДПС посочи още и че голяма част от субсидиите се разпределят между големите производители и средства трябва да бъдат насочени и към малки и семейни ферми. Като проблем тя посочи и липсата на поливно земеделие, тъй като системите са разрушени през последните години.

Тя коментира, че са нужни още и регионална диверсификация на плащанията, както и данъчни облекчения за земеделските стопани, които щели да повишат конкурентоспособността им. 

Светла Бъчварова обясни, че по сегашните правила ферми под 10 декара не получават субсидии. Тя отбеляза още, че приоритети за БСП ще бъдат сектори като зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.

Бъдещето на земеделието и прилагането на Общата селскостопанска политика е тема на Клуб Investor.bg през май.  Повече подробности за събитието и програмата му, можете да научите тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Абе кажи на централата да те пренасочи към друг сайт. Този не е масовка и *** тука са само такива като теб. Ади г*за под мишница, леви, леви и дим да те няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ей червена ***, какво е усещането на наближаващия край???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 19
jelenski
преди 11 години
Само БСП може да спаси България от безкрайните зулуми на ГЕРБ. Време е да се оттървем от ГЕРБ! Те източиха държавния резерв, окрадоха здравеопазването, унищожиха малкия и средния бизнес и фалираха българския народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
А БСП е основната причина за бедността на българите и липсата на държавност, справедливост, правораздаване и нормална перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
"50% от продуктите, продавани в търговските вериги, да бъдат български" - това е невъзможно и е против принципите на ЕС.Иначе опита с въвеждането на стандарти си беше правилно, но не много успешно. Според мен трябва допълнително да се наблегне на част от информацията задължителна в етикетите, но буквално "скрита" с малък шрифт или написана неразбираемо. Типичен пример е тенденцията да не се пишат Е-тата, а наименование, за да не плашат клиента с многото "Е-та". Да ама те са си в продукта.Според мен и Био произхода трябва да съдържа допълнителна информация, защото био не винаги означава това, което клиента си мисли.Като цяло според мен пътя е 70-80% да станат био като цяло, но и цените им трябва да паднат с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Червените *** пак демагогстват. Не стандартите за храни повишават цените им, а безумната монетарнa политикa на ECB. Качеството на храните в БГ е най-ниското в Европа, дори след въвеждането на новите стандарти. С тези доходи в БГ скоро ще можем да си позволим само трици и силно разредено и обезмаслено мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още