IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: България никога не е развивала заплати и пенсии „назаем“

Добрият баланс между растеж и финансова дисциплина е възможен, заяви президентът пред датска медия

09:55 | 23.04.13 г. 6
Плевнелиев: България никога не е развивала заплати и пенсии „назаем“

За реформи в секторите, които провокираха обществено недоволство, се обяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за датския всекидневник „Юленс-Постен“, публикувано ден преди започващото днес двудневно официално посещение в Копенхаген.

Според държавния глава, освен енергийния сектор и здравеопазването, институциите трябва да насочат усилията си в подкрепа на малкия и средния бизнес, подобряването на бизнес климата и повишаването на ефективността на държавната администрация. „Общественото недоволство у нас е породено от нерешаването на тези въпроси и доведе до настоящата политическа криза“, посочва президентът пред датското издание, съобщава Dnes.bg

Не желаем да създаваме мечтаните заплати или пенсии с нови заеми, заявява Росен Плевнелиев. България никога не е развивала заплатите и пенсиите „назаем“, за сметка на идните поколения. Вярвам, че добрият баланс между растеж и финансова дисциплина е възможен. Не вярвам, че съществуват магически рецепти от Брюксел или Берлин за това как да се генерира растеж. Рецептите трябва да бъдат намирани в национален план, посочва Плевнелиев.
По думите му българските семейства вземат заеми, но само толкова, колкото могат да си позволят. Същото се отнася и за бизнеса. Българските банки са много стабилни именно защото хората са консервативни. Точно така трябва да бъде и с държавата, заявява държавният глава.

Пред всекидневника Росен Плевнелиев отново напомня, че няма основания за притеснения за социалните системи на други страни от ЕС, свързани с миграционна вълна на български и румънски граждани. „Добре образовани български граждани работят легално в много европейски страни и се интегрират добре. Те не натоварват, а участват в икономическото развитие на западните страни“, категоричен е държавният глава.

Според Плевнелиев, най-голямата разлика между хората в България и Дания е може би това, че ние знаем, че датчаните са най-щастливите хора на света. От години всички изследвания сочат това. За съжаление в моята страна нещата са противоположни. Тук живеят някои от най-нещастните хора, заявява той.

Дания е постигнала своите успехи в социалната сфера с устойчива политика, социална пазарна икономика, солидарност и с отчитане на проблемите на околната среда. Това е процес, продължил с десетилетия, който е пример и за България, казва още президентът Плевнелиев пред „Юленс-Постен“.

Президентът Росен Плевнелиев е на двудневно официално посещение в Кралство Дания. Държавният глава ще има срещи с министър-председателя Хеле Торнинг-Смит и с кралицата на Дания Маргрете II.

В Кметството на Копенхаген държавният глава ще изнесе публична лекция на тема „Устойчивост в политиката и политиките на Югоизточна Европа” и ще участва в кръгла маса с ръководители на датски компании в областта на енергийната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 0
eliza.doneva.3
преди 11 години
Не знаеш колко си прав, псевдо президентът ни похарчи купища пари по работни и не толкова работни визити, пари, с които можеше да нахрани бедните или да дари на някой ДДЛРГ, а той ги пилее по луксозни ресторанти и нощувки в петзвездни хотели и после този човек бил загрижен за нацията, няма такова нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
konstanca
преди 11 години
Плевнелиев: България никога не е развивала заплати и пенсии назаем- да, но това на каква цена?! Хората гладуват, живеят в недоимък, самоубиват се, убиват си семействата, емигрират, някои в Гърция, която също е в криза, но там хората живеят по-добре, защо ли?! Плевнелиев замислял ли се е поне веднъж как живеем ние обикновените българи, не нали, защото той е толкова обсебен от себе си, че е сляп за болката на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
100% подкрепа за мнението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
100% подкрепа за мнението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Много глупаво, едностранчиво и неосведомено мнение. Щеше да е вярно за Първанов но не и за Плевнелиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
Vesko94
преди 11 години
Този човечец освен да харчи парите да държавата, разхождайки се из Европа и Америка, не виждам какво друго прави. Аман от непотребни хора в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още