IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КНСБ: Служебният кабинет продължава с консервативната политика на Дянков

Очакваният ръст на БВП от 1% е крайно занижен и песимистичен, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров

12:47 | 19.04.13 г. 8
<p>
	<em>Ллидерът на КНСБ Пламен Димитров</em>.&nbsp; Снимка: <em>БТА</em></p>

Ллидерът на КНСБ Пламен Димитров.  Снимка: БТА

Служебното правителство продължава с консвервативната политика по отношение на бюджета, която водеше бившият финансов министър Симеон Дянков. Това заяви президентът на конфедерацията Пламен Димитров по време на пресконференция, на която представи становището си по средносрочната бюджетна прогноза на служебния кабинет за периода 2014-2016 г.

От КНСБ са напълно несъгласни със занижените стойности на бюджета за 2014 година. От синдиката не приемат и очакванията за ръст на БВП с 1% за тази година.

По думите на лидера на КНСБ управлението на служебния кабинет по отношение на финансите е консвервативно, а очакваният ръст на БВП за 2013 г. е крайно занижен. Коментарът на Димитров бе по повод песимистичните очаквания на Министерство на финансите, които „орязаха“ почти наполовина прогнозирания ръст на икономиката ни за тази година.

„В никакъв случай не можем да се съгласим с мнението на служебния финансов министър Калин Христов, че най-оптимистичният вариант за ръст на икономиката ни през тази година е едва 1% при положение, че разполагаме с други данни от Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ). Комисията има прогнози за ръст на икономиката ни за 2013 г. с 1,4%, а МВФ с 1,2%. Склонен съм да имам доверие повече на тях“, категоричен бе Димитров.

Синдикалистът посочи, че въз основа на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2014-2016 г. КСНБ счита, че за пореден път държавният бюджет "остава в страни" по отношение предприемането на мерки за стимулиране на икономиката. По негови думи дори и не се загатва за реиндустриализация на страната, както и липсват посочени мерки за борба със сивия сектор в България.

Той направи коментар и по повод заложената прогноза за ръст на БВП за периода 2014-2016 г.:

"Прогнозираният ръст на БВП през периода 2014-2016 г., който е съответно 1,8%, 2,9% и 3,4% е крайно недостатъчен, за да се реализират националните цели в областта на заетостта и догонващата политика по доходите", подчерта още синдикалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 11 години
Тоя тъпун от КНСБ, не разбра ли че в бюджета няма мерки за стимулиране на икономиката. Един бюджет на която и да е страна не може да изземва пари от едни и да дава на други, по усмотрение на някой чиновник.Искаме преразпределителната роля на бюджета на намалява към 35% и към 30% от БВП. А не да дава пари. И без това Бюджетните заплати са доста високи и изтласкават трудови ресурси от частния сектор. Частния сектор в масовия случай не може да плати една висока държавна заплата и хората бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
SSIW
преди 11 години
Иронията е, че въпреки, чисто демагогската позиция, от която говори "синдикалиста", всеки засегнат в "позицията" му проблем е от най-жизнено важен характер за оцеляването на държавата: - самоцелни рестрикции, без най-малък знак, че се разсъждава в/у политики за стимулиране на вътрешното търсене и потребление; - липсата ДАЖЕ на дебат за визии и политики свързани с "реиндустриализация на страната"; - "...мерки за борба със сивия сектор в България..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
deo
преди 11 години
1 % ръст било песимистично. Това е свръх оптимистично. На фона на срива в енергетиката, потреблението и свиването на износа, трябва да се готвим за дълбоко гмуркане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 11 години
Тоя циркаджия кой го пита??? Не се ли накраде най-накрая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Види се тази псевдосоциалистическа издънка Пламен Димитров е привърженик на гръцката политика "да изядем каквото има за ядене, пък после все ще се намери кой да ни храни, няма да ни оставят я..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
А с коя политика да продължи служебния кабинет след като по закон няма нито инструмент нито възможност да направи друго освен да се придържа към изпълнението на бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
MVA123
преди 11 години
Удобно е да искаш да ти дадат. Удобно е да играеш ролята на мегафон. Този ***, да вземе да се включи при изкарването на парите, а не да плаче за чужда пита. От кого, ще ги вземеш *** такъв ? Ще ги вземеш от децата ли ?Вземи и се скрий, недоразумение голямо. И като човек и като интелект си за съжаление. Популист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
"Прогнозираният ръст на БВП през периода 2014-2016 г., който е съответно 1,8%, 2,9% и 3,4% е крайно недостатъчен, за да се реализират националните цели в областта на заетостта и догонващата политика по доходите", подчерта още синдикалистът.------------------------------Извод - Дайте да излъжем, че ще имаме по-висок ръст, пък да му мислят следващите, които ще плащат дълга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още