IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 16 години български млечни продукти отново ще се изнасят за Турция

Отпадат и ограниченията за експорт на яйца

10:27 | 16.04.13 г.
След 16 години български млечни продукти отново ще се изнасят за Турция

Близо 16 години след забраната за внос, турските власти отново допуснаха българските млечни продукти на пазара си, става ясно от съобщението на българското Министерство на земеделието и храните. Отпадат още и ограниченията за внос на яйца.

Ограниченията отпадат след преговори между двете страни, уточняват от ведомството. Производителите трябва да спазват предписанията на Регламент ЕО 852/2004 на Европейския парламент, която се отнася до хигиената на храните, както и на Регламент ЕО 853/2004, който третира хигиената на храните от животински произход.

Желаещите да изнасят млечни продукти за Турция трябва да имат и въведена система за безопасност на храните НАССР и други европейски нормативни документи, които гарантират безопасността на продуктите.

Ограниченията за млечните продукти отпадат и защото в момента в България няма регистрирани огнища на шап и чума, става ясно още от официалното съобщение.

Що се отнася до яйцата, ограниченията бяха въведени заради наличието на нюкасълска болест. С премахването на огнищата, са премахнати и забраните, въведени от турските власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още