IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Технологичен проблем спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Няма промяна на радиоактивната обстановка в района, успокояват от централата

11:39 | 15.04.13 г. 5
Технологичен проблем спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Технологичен проблем наложи спирането на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ снощи към 22:39 часа, съобщиха от централата. Проблемът идва от установяване на пропуск на водород, който служи за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока.

За да бъде обезпечена пожарната безопасност е започнала подмяната на водорода с азот, коментират още от централата.

Този проблем обаче не е довел до нарушаване на радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района, уверяват от ядрената централа.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. 

За спирането на блока и работата по отстраняването на проблема са уведомени Агенцията за ядрено регулиране, Електроенергийният системен оператор и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В централата е сформиран щаб, който да установи причините за събитието.

Изключването на пети блок от системата едва ли ще доведе и до проблеми с доставките на електричество. Заради намаленото потребление на електрическа енергия през последните седмици се налагаше ограничаване на мощностите – шести блок на централата например работи с до 81% от мощността си. През този уикенд пък бяха изключени 40% от централите, произвеждащи електричество от възобновяеми източници. 

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да излезе в планов ремонт и за зареждане със свежо гориво до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tehnitar
преди 11 години
Същността е, че ние българите имаме незначителен принос в развитието на техниката. По тази причина съществуват много устройства, процеси, явления, за които нямаме точни наименования (термини) и дефиниции (не влагаме правилен смисъл или има неясно препокриване и свързаност). Все пак това не е разрешение да инжектоплякторстваме на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, ТЕХНОЛОГИЧЕН проблем няма. Не е нарушена технологията, тя функционира, откак са пуснати енергоблоковете. Изпускането на водород означава нарушаване на херметичността, а ТОВА Е ТЕХНИЧЕСКИ проблем. Нарушена херметичност не означава промяна в технологията, а излизане на технически показатели извън нормата. съответно, повишена пожароопасност и сигурност като цяло. Може да не е в ядрената част но, един пожар, опазил Господ, и взрив, би могъл да разруши много от технологичното оборудване. Затова, г-н Славков, нека наистина бъдем прецизни. Много народ, напоследък, съвсем изгуби тежест на думите именно поради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
slavkovrr
преди 11 години
Няма какво да се обяснява! За грамотните хора е ясно: технология няма нищо общо с технически (техника)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
tehnitar
преди 11 години
Някой би ли обяснил разликата между "технологичен" и "технически" проблем....или просто жените обичат да словоблудстват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още