IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 април

07:52 | 15.04.13 г.
Преглед на печата за 15 април

Новите "вносни" магазини
В. „Капитал Daily”

Модата при магазините често се мени, но напоследък все повече обекти "специализират". Концепцията е, че нишовите продукти привличат клиенти и така предприемачите успешно се борят с конкуренцията на големите вериги. Постепенно така се нароиха обекти за храни и напитки от различни подсектори или традиционни за отделни държави. Последната година има видим ръст при появата на особен вид магазини - тези за перилни и почистващи препарати, "произведени за западноевропейци". Идеята на търговците е, че срещу малко повече пари българинът е готов да купува по-качествени продукти.

Данък "нива" раздели бизнеса
В. „Сега”

Близо година след като в търсене на допълнителни приходи общините поискаха нивите да се облагат с данък, идеята бе претоплена неотдавна и от Съюз "Произведено в България". Облагането на земите с налог е една от мерките, предложени от съюза за излизане от кризата наред с редица данъчни и законодателни решения. От съюза поискаха въвеждане на данък върху обработваемата земя, която реално не се използва. Оттам смятат, че няма друго решение за пустеещите 25 г. след реституцията земи. "Земята е национално богатство и секторът на земеделието е с най-голям потенциал за растеж. Тази икономическа принуда се отлага вече 25 г. и резултатът е видим за всички", посочват от съюза. Проблемът обаче е, че голяма част от необработваемите земи всъщност са собственост на държавата.

Европарите увеличават пропастта между София и провинцията
В. „Сега”

Различията между регионите ще се задълбочават драматично в следващите 7 г., вместо бедните да догонват общините с по-добри показатели на икономическо и социално развитие. Проектът на новата оперативна програма "Региони в растеж" предвижда София да получи в пъти повече европейско финансиране, отколкото Варна или Пловдив, а разликата с по-малките и по-бедните градове е над 10 пъти, показва справка, с която "Сега" разполага. Очаква се столицата да получи 20% от бюджета на програмата, отделен за интегрираните планове, който е общо 3 млрд. лв. Следващите осем по големина града ще получат общо едва 15% от сумата.

Скъпите цигари не напълниха хазната
В. „Стандарт

Едва със 7% са се увеличили приходите в бюджета от акциза върху цигарите за последните 5 години, сочи анализ на тютюневия сектор на "Индъстри Уоч". Става въпрос за периода между 2008 и 2012 г., през който спeциалният налог е увеличен двойно. Причината за сериозната разлика между увеличението на акциза и приходите в бюджета, е в спадът от 45% на броя обложени кутии с цигари през разглеждания период. Паралелно с това анализът отчита и 3-4% намаление на продажбите на папироси от въвеждането на забраната за пушене на обществени места у нас от 1 юни м.г.

Нова криза с тока по Великден
В. „Стандарт

След като вече месец електроенергийната ни система се тресе от проблеми, се оказа, че най-лошото тепърва предстои. Въпреки изключително ниските товари, които отчита Електроенергийният системен оператор напоследък, критичното и още по-ниско ниво ще бъде достигнато между 1 и 6 май, сочат прогнозите на компанията. Струпването на много почивни дни един след друг ще доведе до значителен спад в потреблението. През въпросния период се очаква дори да бъдат достигнати най-ниските товари по мрежата за цялата 2013 г., сочат прогнозите на ЕСО. Те ще бъдат дори по-ниски от абсолютният минимум към момента от 3003 мегавата, отчетен в 4 ч. на 11 март.

Производителите на мляко пред фалит
В. „Новинар”

Млекопроизводителите в България са пред фалит. Секторът е обречен да загине. Това съобщи в интервю за „Новинар” председателят на асоциацията на млеко и месопреработвателите Танчо Колев. Той обясни, че браншът не получава необходимите субсидии, които му се полагат. „Ние директни плащания от Европа, за това, че произвеждаме мляко, нямаме. Тежим само на националния бюджет. Всички други страни имат директни плащания за произведен литър мляко”, уточни той. Според него банкрутът на фермерите ще доведе до вълна от необразовани емигранти в Европа, тъй като много от работниците в стопанствата нямат необходимото образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още