IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 хиляди българи ще изберат почивка в чужбина за Великден

С 10% повече са резервациите за ваканция за Великденските празници тази година в сравнение с миналата. Фаворити остават Гърция и Турция

12:40 | 12.04.13 г. 5
<p>
	И тази година Гърция остава един от традиционните пазари за родните туристи за почивка по време на великденските празници. Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

И тази година Гърция остава един от традиционните пазари за родните туристи за почивка по време на великденските празници. Снимка: Ройтерс

Почиващите в чужбина – към Турция и Гърция

И тази година голяма част от българските туристи избират да почиват зад граница по Великден.

„Тази година българите определено избраха чуждестранните места за дестинация за тяхната Великденска почивка. За моя голяма изненада забелязах, че резервациите за чуждестранните хотели и почивки са отдавна направени и запълнени. Според информацията, която колегите от туроператорските агенции подават, организираните от тях чартърни почивки отдавна са запълнени и нямат свободни места", обясни Сандалска.

По нейни думи безспорно Гърция и Турция остават фаворити на родните туристи. Освен тях предпочетена дестинация е Малага, както и испанското крайбрежие.

„Излиза, че в настояващата икономическа обстановка българинът е решил да се отдаде на заслужена повивка, като е готов да инвестира повече средства, за да бъде извън страната ни по време на Великден“, уточни тя.

Благой Рагин, Председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също потвърди нейните думи, като коментира, че нашите граждани са резервирали най-голям брой почивки за Великден в Турция:

„Специално по време на празника българите имат най-голям интерес към Турция. Екскурзиите в тази посока вече отдавна са предварително резервирани и закупени. На второ място след Турция е Гърция, а след това Македония. Интересна дестинация отново през предстоящите празници е и Сърбия“, заяви Рагин.

„За Турция е много характерен не само традиционният културен туризъм,но и шопинг туризмът и така нареченият уикенд туризъм, тъй като дестинацията е близо, нямаме ограничения за нея“, допълни той.

Немалък е и делът на тези, които са резервирали почивки в Гърция, която от години е традиционен пазар за родния турист. Стефан Шарлопов обясни, че вероятно гръцкият пазар до някаква степен е изместил турския и по-голямата част от екскурзиите ще бъдат насочени натам.

„Интересът към Турция също не е малък, но не се усеща толкова осезаемо“, подчерта той.

Все пак  интересът към държави от Централна и Западна Европа се запазва. На първо място са страните като Испания, Италия, във вътрешността на континента големи туристически центрове, като Виена, Барселона, Париж, Валенсия, Рим и Лондон, уточни Байко Байков, председател на АБТТА.

„Българинът традиционно съчетава такъв тип ваканционен период както с идеята за почивка, така и с определена възможност за културно познавателен туризъм" – аргументира се Байков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 11 години
Така е годато данъците са ниски и плоски безработицата ще е голяма и "фирмаджиите - бизнесмени" вместо да се замислят как да реинвестират в бизнеса, за да платят по-малко данъци. Те си плащат 10% и отиват да "инвестират" в чуждите БВПМодерните в РБ начини за "инвестиции" в чуждо БВП са почивки, екскурзии, коли, скъпа електроника... абе да не е мейд де българ..еее как ще станат нещата тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
2 нощувки тук - 200 лв.5 нощувки навън - 350Ден година храни, епизод пореден.Изборът е ясен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Колко и с по колко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
stasi666
преди 11 години
А във *** бани ''Слънчев бряг и Банско колко ще се накажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Значи тези 100 000 не са от бедните, които протестираха че не могат да си платят тока.Предполагам!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още