IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на ВЕИ искат нарушителите в сектора да бъдат посочени

Злоупотребите в сектора следва да бъдат публично оповестявани и санкционирани, смятат от фотоволтаичната асоциация

17:20 | 10.04.13 г. 9
Собственици на ВЕИ искат нарушителите в сектора да бъдат посочени

Незабавно да бъдат публикувани имената на нарушителите, както и съответните документи, удостоверяващи нарушения от страна фотоволатични централи, за които енергийният министър Асен Василев съобщи тази сутрин в ефира на "Нова телевизия". За това настоява Българската фотоволтаична асоциация, става ясно от съобщение до медиите.

В интервюто си министър Василев заяви, че в някои части от страната производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници са "предизвикали физиката" и са отчитали производство от 32 часа в денонощието слънцегреене.

Констатираните нарушения в енергетиката следва да бъдат публично оповестявани и санкционирани от компетентните държавни органи, пише в съобщението на организацията, разпратено до медиите.

От асоциацията настояват да бъдат посочени конкретните централи, които са в нарушение, ако действително има такива. В противен случай се налага изводът, че за тежкото състояние и всички проблеми в енергетиката на България по нелеп начин се обвиняват сектор ВЕИ и фотоволтаичните инсталации, смятат собствениците.

„ЧЕЗ Разпределение България” АД, „ЕВН България Електоразпределение” ЕАД, „Енерго – Про Мрежи” АД, „НЕК„ ЕАД и „ЕСО” ЕАД да предоставят информация кога са констатирали твърдените нарушения, сигнализирали ли са своевременно за тях и до кой компетентен орган, както и точните мерки предприети от тях за предотвратяването на извършването им, искат ВЕИ-собствениците.

От БФА настояват за пълна прозрачност по обявената от министър Василев  информация, защото в противен случай твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ, което се извършва изцяло по силата на еверопейското и българското законодателство, а не по неясно при какви условия и мотиви, пише още в съобщението.

Българската фотоволтаична асоциация отново настоява данните за производството на всички производители на електрическа енергия в България, включително от конвенционални източници, да бъдат публични и достъпни в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Другарката Мая Манолова и другарчето Кутев имат повече прегрешения във ВЕИ сектора от Бойко дето все ти е в устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ами като толкова искат да бъдат посочени защо самите те не ги издадат и прокуратурата да се самосезира. Или и при тях всички са в киреча както при митничарите за да няма кой да издъни работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
jelenski
преди 11 години
то и ние искаме това, но представлявате ли си това да стане? това е като Бойко когато каза, че ще вземе лицензията на ЧЕЗ - до ден днешен не го е направил. предпочете оставка да даде, но да не закача монополите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
croko
преди 11 години
Още през октомври миналата година видях как фирма, която няма нищо общо с енергетиката придоби фотоволтаична централа. В миг разбрах, че следва най-големия грабеж на целокупния български народ. За съжаление кукловодите са същите, които организираха ограбването на банките през 90-те години.Докато не се прокара закон за лустрацията няма да стане. Ще има всячески оцветени партийни величия произлезли от партията майка, чиято цел е да се обогатяват за сметка на народа!А народа щом търпи може би заслужава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
hagan
преди 11 години
pravil sam 5 centrali v bg i deset v germania i nikade niama dizelov generattor i kabel ot koito dasi vzimat tok
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 11 години
Моята информация е, че закопават дизелов генератор отдолу, който на фона на парите, които им дават, си заслужава "закопаването" и правят пари, и то много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
Gazdov
преди 11 години
Това изказване е поредната изцепка на някакъв тип, който не е от тук и е за малко. Ако има нарушители - да ги дава на прокурор и да не се прави на интересен. Ако няма нарушители/доказателства - да си взима евърбреда и да си заминава откъдето е дошъл. Невероятно е, как някой льохман обвинява някого по телевизията и това е достатъчно на хората, за да започнат да издават присъди. Апропо, в същото интервю Василев твърди, че за целия си жизнен цикъл фотоволтаичните панели произвеждат по-малко енергия, отколкото е вложена за тяхното производството. Който чете по ингилизки, може да прецени сам, доколко това е вярно: http://***.recgroup.com/en/media/newsroom/rec-produces-first-pv-modules-with-one-year-energy-payback-time-and-leading-low-carbon-footprint/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Значи, някой нещо пропуска: Земята е кръгла и на места, е по-близо до Слънцето, от което следва, че там пече повече и така, не 32, ами 48 часа на денонощието слънчево греене трябва да си пишат хората. Да благодарим, че са писали само по 32...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още