IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премиерът възложи проверка и на Енергийния системен оператор

Трябва да се изясни защо енергията от някои "скъпи централи" се въвежда приоритетно в енергийната система

13:43 | 10.04.13 г. 1
Премиерът възложи  проверка и на Енергийния системен оператор

Инспекторатът на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция ще направят проверка на Енергийния системен оператор (ЕСО), съобщава БТА.

На днешното заседание на кабинета Марин Райков е поискал проверка на Енергийния системен оператор, за да стане ясно, защо енергията от някои "скъпи централи" се въвежда приоритетно в енергийната система пред енергията от други централи, които произвеждат по-евтин ток.

Райков припомни, че до дни започва и проверката на експерти на ЕК, които трябва да направят анализ на цялата верига на ценообразуването в енергетиката. Проверката ще бъде от законодателството до производството и потреблението.

В коментар на темата за повишаването на цената на тока от 1 юли премиерът каза, че кабинетът не е съгласен с хипотезите за увеличението. С уговорката, че крайното решение за цените е на енергийния регулатор, и премиерът Марин Райков, и енергийният министър Асен Василев дадоха да се разбере, че има резерви да не се стигне до увеличение.

Василев съобщи, че всички участници по веригата искат повишение и това не е учудващо. Регулаторът обаче трябва да прецени доколко разходите, на база на които се иска, са реални. Министърът увери, че за това ще бъде впрегнат целият потенциал на министерството и на външни партньори, включително за да се види трябва ли да се повишава цената на въглищата, която се отразява на цената на тока. Има доста външни разходи, които според мен могат да бъдат оптимизирани, коментира Василев.

„Сигурен съм, че има резерви и че трябва да се направи внимателен анализ дали въобще има основание да се мисли, че това е разумно и възможно. Естествено, че ДКЕВР ще реши, но нашата нагласа не е никак позитивна по отношение на такава хипотеза за увеличение“, заяви Марин Райков.

Той се противопостави и на евентуална стачка в мините. Райков заяви, че в този дъждовен сезон последиците ще са много тежки, защото за отводняване биха били необходими милиони. Подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят, предупреди премиерът.

Енергийният министър Асен Василев потвърди, че до момента проверката в едно от ЕРП-тата е показала, че има немалко възобновяеми енергийни източници, които работят над 20 часа в денонощието, тоест „има слънцегреене повече, отколкото часове в деня“.

По отношение на ЧЕЗ Райков заяви, че очевидно има основание за притеснения и те следва да бъдат доказани. „Не се месим в работата на прокуратурата, каза премиерът и посъветва за същото чешкия си колега, в коментар на упреци от чешка страна, че върху енергийната компания има натиск. Важно е ние, източноевропейците да разберем, че вече сме част от Европа. Няма начин както в „доброто старо време“ някой да се меси в работата на прокуратурата“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
"Трябва да се изясни защо енергията от някои "скъпи централи" се въвежда приоритетно в енергийната система"Заради подкуп разбира се. Или заради % участие в проекта и приходите от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още