IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът сезира Конституционния съд заради закона за морските пространсва

Текстове позволяват учредяване на право на строеж на пристанища без търг и конкурс

18:10 | 08.04.13 г. 2
Президентът сезира Конституционния съд заради закона за морските пространсва

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за текстове от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, според които право за строеж на пристанища може да бъде учредено без търг и конкурс. 

Такава възможност е записана в чл. 112к и се отнася до строеж на пристанища за обществен транспорт, яхтени и рибарски пристанища, както и такива с регионално значение. Законът не предвижда определен срок, за който ще се учредява правото на строеж. Правото на строеж за посочените пристанища може да бъде безсрочно, допълват от прессекретариата на президента.

Мотивът на президента да се обръне към съда е, че особеното право на ползване на обекти, които са изключителна държавна собственост, се предоставя чрез концесия. Това е изискване на чл. 18, ал. 5 от Конституцията. Вътрешните морски води, съгласно чл. 14 от Закона за водите, са изключителна държавна собственост. Поради значимостта си те са посочени в чл. 18, ал. 1 от Конституцията.

Всеобщата полза на тези обекти е до такава степен очевидна, че конституционният законодател е счел за необходимо да я защити в основния закон, казва се в позицията на Президентството. 

Конституционно предписаната висока степен на правна закрила не може да бъде обезпечена при допуснатото обременяване на тези обекти с право на строеж. Според държавния глава в условията на икономическа криза трябва да се търсят мерки за развитие на икономиката, но това не трябва да става за сметка на други конституционни ценности и принципи.

Когато държавата упражнява своите правомощия върху обекти, които са изключителна държавна собственост, тя трябва да има водеща роля, за да осигури “публичноправна  значимост и всеобща полезност“  на тези обекти, посочват от Президентството.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
borislav.tomov.58
преди 11 години
Като са държавна собственост водите значи ли това, че са собственост на президента и ако не защо той има застроена вила на 10 метра от морето и как за едни хора всичко е позволено, а на останалите се налага ограничение, не мога да го разбера псевдо президента ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ani.georgieva.1029
преди 11 години
Този път по чия заръка? На Иво Прокопиев, на Огнян Донев, Бориславова, Борисов? На всички ни е ясно, че псевдо президентът ни действа по поръчка и че не е способен сам да взема решения, той е просто марионетка, чиито конци дърпат олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още