IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се свива с 2% на месечна база през февруари

На годишна база обаче данните показват ръст в рамките на 5 на сто, според националната статистика

13:41 | 08.04.13 г.
Промишленото производство се свива с 2% на месечна база през февруари

Промишленото производство отчита ръст на годишна база в размер на 5,1%, показват предварителните календарно изгладени данни на Националния статистически институт за февруари. Спрямо предходния месец обаче има спад в размер на 2 на сто.

Най-значимото понижение на месечна база е по отношение на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – 9,4%, както и в добивната промишленост (5,4%). По-ограничен е спадът по отношение на преработващата промишленост – в рамките на 2%.

Данните на НСИ показват значителен спад в графата на преработващата промишленост по отношение на производството на основни метали (с почти 40%), както и при производството на метални изделия, без машини и оборудване (12,6%). Производството на храни намалява с 6%, а на напитките – с 8,4%.

В същото време обаче има сериозен ръст на производството на компютърна техника (18%) и хартия и картон (8,7%). Производството на тютюневи изделия бележи увеличение от 6,7% на месечна база.

На годишна база най-значим е ръстът именно на преработващата промишленост – в рамките на 7,4 на сто. Увеличение има и по отношение на производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ (с 3,6%). Задълбочава се спадът в добивната промишленост – спрямо февруари 2012 година понижението е от 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още