IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли или не да се промени цената за пренос на електроенергията?

За Делян Добрев това може да стане чрез заповед на служебния енергиен министър, шефът на ДКЕВР обаче коментира, че са нужди законодателни промени

21:09 | 05.04.13 г. 6
Може ли или не да се промени цената за пренос на електроенергията?

Цената за пренос може да бъде намалена за количествата ток, които се изнасят, заяви ексенергийният министър Делян Добрев. По думите му новият министър има възможност да издаде извънредна заповед по член 70 от Закона за енергетиката, с която да намали таксата, защото това не може да е решение на регулатора. 

На брифинг на ГЕРБ Добрев коментира, че е обяснил процедурата с приемника си Асен Василев, когато напуснал министерството.

В същото време Евгения Харитонова, която е председател на ДКЕВР, обясни по време на първото заседание на обществения съвет към МИЕТ, че промяна в таксата за пренос не може да бъде направена без да се правят законодателни промени. Именно този такса, въведена от 1 юли 2012 година е сочена като причина за ограничения износ на електричество. 

Основната тема на брифинга на Добрев бяха обвиненията на БСП, че управлението на ГЕРБ е сринало енергетиката. Добрев заяви, че от социалистите са използвали възможността да хвърлят „малко кал“ по опонентите си в предизборната компания.

Бившият енергиен министър отхвърли обвиненията и посочи за пример договорите за ТЕЦ "Марица Изток" 1 (AES "Гълъбово") и ТЕЦ "Марица Изток" 3 (КонктурГлобал), които са подписани от Румен Овчаров. В момента тези централи получават по 25 хил. евро на час, за да не работят. 

Основната цел на социалистите беше превантивно да обяснят как сега не ни е необходимо, но много ни трябва АЕЦ „Белене“, смята още Делян Добрев.

Държавата можеше да санира безплатно всички многомафилни жилищни сгради с парите, изхарчени за референдум и за проекта – за хартии и за един гьол, заяви още Добрев. По думите му въпросът, който хората задават, е какъв беше смисълът от „Белене“, и посочи, че в тази ситуация в енергетиката, ако има още една ядрена централа, тя може би никога няма да заработи.

"Хората се питат защо похарчихме 30 млн. лева за референдум и 1,5 млрд. лева за „Белене“, който очевидно е проект, който не е необходим на България, и си дават сметка, че правителството е било право, като е спряло този проект", беше категоричен той. 

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
Докато НЕК изплаща глупостите на БСП и няма свободен пазар,няма как да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
nikon
преди 11 години
Става въприс за цена за пренос ВН,която се плаща на НЕК.Ами като може да се намали,защо са я въвели такава?Така ли не са помислили какво ще се случи?Имаше изявления,че в момента през мрежата на НЕК се транзитира ел.енергия.Предполагам,че таксата за транзит е поне равна на таксата за пренос,която плащат нашите производители.Тогава защо за тях да изнасят е изгодно,след като сигурно плащат такса и на местния НЕК,а за нашите не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
НЕК и другите ОСНОВНО зависят от мениджмънта и едва след това-от цената за пренос. ВЕрвай ми. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 11 години
Иде реч за цената на пренос високо напрежение - ама как да падне като НЕК ще фалира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
ЦЕНАТА може да се промени. Дори в директивен порядък. Тя и сега е прекалено завишена над стойността на услугата, така че, повечето граждани /и държавата в частност/ само ще спечелят от нейното понижаване. Пусти ЕРП-та, от всичко искат да цуцат бе, АМАН !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още