IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пенсионери дават България на Европейския съд в Люксембург

Много от пенсионерите получават пенсия до 200 лева, която е под официалния праг на бедност

17:46 | 05.04.13 г.
Пенсионери дават България на Европейския съд в Люксембург

Асоциацията на пенсионерите ще заведе първия колективен иск срещу България в Европейския съд в Люксембург заради ниските пенсии, съобщи Дарик.

Един от инициаторите на иска е журналистът от БНР Венелина Попова, като под него стоят и подписите на 182 души от асоциацията.

Попова обясни, че много от пенсионерите получават пенсия до 200 лева, която е под официалния праг на бедност – 236 лева. Тя е отправяла запитвания до три правителства, но единственият получен отговор е бил, че няма пари.

„Задавах въпроса на три правителства и отговор не получавах или той бе „Пари няма". Затова мисля, че този иск е изключително справедлив и вярвам, че той ще бъде приет от Европейския съд, ще му бъде даден ход и смятам, че рано или късно справедливост ще има“, коментира тя.

„В другите страни има възможност да се сезира Конституционния съд с искане това противоречие да се обяви за неконституционно. У нас това го няма. Затова завеждаме иск в Люксембург", допълни адвокат Александър Желязков.

Европейският съд в Люксембург допуска преки искове от физически и юридически лица. Той работи паралелно със съдебните органи във всяка една европейска страна, но неговите решения имат задължителен характер и трябва да бъдат приведени в изпълнение от загубилата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още