IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Входната точка на "Набуко" ще бъде около с. Странджа

Тръбата ще мине под река Дунав, като ще се използва технологията на хоризонталното сондиране, стана ясно при обсъждането на проекта във ВЕЕС

16:05 | 04.04.13 г. 1
Входната точка на "Набуко" ще бъде около с. Странджа

Висшият екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дал положителна оценка на доклада за въздействие върху околната среда на проекта „Набуко“. Така газопроводът получава зелена светлина за преминаване на територията на България.

„Набуко“ ще „влезе“ в страната в близост до село Странджа на българо-турската граница. Изходната точка е на границата с Румъния, близо до Оряхово.

Дължината на трасето е 422 километра с диаметър от 1 422 мм,  като най-високата точка е 770 метра (в района на Стара планина), а най-ниската - 25 метра (в равнината на Дунав).

Газопроводът ще бъде изграден под земята на минимална дълбочина от 1 метър. Работното налягане е 100 бара.

Изпълнителите на трасето ще трябва да използват технологията на хоризонталното сондиране при прехода на река Дунав, са уточнили още по време на заседанието на ВЕЕС, става ясно от съобщението на Коалиция за устойчиво развитие, която е част от екологичния съвет.

Газопроводът "Набуко" представлява тръбопровод, предназначен за транзитен пренос на газ от източната граница на Турция до Баумгартен, Австрия през България, Румъния и Унгария. Целта е създаването на газопроводна система за пренос на газ от различни източници в района на Каспийско море и Близкия Изток до Централна Европа.

Газопроводът е с приблизителна дължина 3 900 километра и е проектиран за максимален годишен дебит от 31 млрд. кубични метра на заключителния етап от изпълнението на проекта.

Плановете на кабинета "Борисов" бяха строителството на българския участък от "Набуко" да започне до края на юни 2013 година, макар и още да не се знае дали газопроводът ще може да бъде реализиран. Основната пречка за осъществяването на идеята е липсата на достатъчно количества свободен природен газ. 

Строителството на "Набуко" у нас започва с изграждането на междусистемни връзки с Турция и от тази гледна точка, дори и проектът да пропадне, ние ще имаме връзка с газовата система на южната ни съседка или с други думи източник на алтернативни количества газ при криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 11 години
За Набуко се говори от зората на демокрацията, 1990.Дали ще доживея да го видя завършен?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още