IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЦИОМ: ГЕРБ запазва електоралното си влияние

Протестите не са разколебали симпатизантите на традиционните партии, сочи проучването на социолозите

12:37 | 04.04.13 г. 3
НЦИОМ: ГЕРБ запазва електоралното си влияние

ГЕРБ запазва без промяна електоралното си влияние – 24,4% от имащите право на глас, в сравнение с края на месец януари 2013. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 21-26 март.

БСП губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава доверие от 17,5%. ДПС е на трето място с 6,5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината.

Партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите. "Атака" е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с подкрепа от 3,5% от всички имащи право на глас). Тази формация е загубила 2,4% от началото на годината.

ДСБ и Съюз "Единство" (изследването приключи преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции), както и НФСБ на Валери Симеонов, получават по 2% електорална подкрепа. Шансовете им зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания.

15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите и жителите на столицата.

Протестите, както се вижда от данните, не са разколебали симпатизантите на традиционните партии. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство.

Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести. Тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

Пет партии в 42-то Народно събрание

Само преди броени дни Институтът за модерна политика изнесе подобни данни, според които ако изборите бяха днес, пет партии влизат със сигурност в следващия парламент. И в това проучване ГЕРБ е първа политическа сила с 24,8%, следвана от БСП – с 20,6% одобрение. Проучването е извършено в периода 19 - 26 март.

Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и през март, отчетоха от института. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92,3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90,1 на сто твърдо гласуващи сред посочилите я като свой избор.

На трето място е  ДПС – с 5,6% подкрепа, и „Атака“ - с 4,9%. Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.Партията на Меглена Кунева прескача според данните 4-процентовата бариера за влизане в НС. Тя има подкрепата на 4,3 % от избирателите.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Нарекоха е непрофесионалист. хм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Кои се гневят на колежката показала огромната преднина на ГЕРБ пред останалите. Защо не искат истината да се чува?".......Подобна изненада ви очаква ако си поръчате социологическо проучване от "Галъп Интернешънал" в България. Продуктът, който ще получите съвсем няма да е американски, а чисто български. "Галъп Интернешънал" всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като "кънчовците". В правния мир тя не се казва "Галъп", а "БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС" (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията "Галъп Интернешънал".От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че "ББСС" незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела......."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Аз съм простосмъртен средностатистически избирател. При сегашната ситуация за момент нямам съмнение, че ГЕРБ ще има най-голям брой гласове. Това е труизъм. Друг е въпросът с колко и какво ще бъде разпределението между другите 3-4 партии. Питам се защо се опитват да ни убеждават и натрапват в съзнанието това. Или някои се натрапват в общественото пространство, като стават банални и противни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още