IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават сроковете за кандидатстване по програмата в помощ на лозарите

Програмата е една от проблемните и сроковете по нея по традиция се удължават всяка година

13:20 | 28.03.13 г.
Удължават сроковете за кандидатстване по програмата в помощ на лозарите

Срокът за подаване на документи по Националната програма в помощ на лозарството е удължен до 20 юни, става ясно от съобщение на фонд „Земеделие“. За тази година предвидените средства са над 52 млн. лева (близо 27 млн. евро),  които се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Средствата са разделени в три мерки – за преструктуриране и конверсия на винени лозя, застраховането на реколтата и промоция в трети страни.

Най-голяма е сумата по мярката за преструктуриране на лозя (21,7 млн. евро), следват средствата за промоция на винена продукция в трети страни (2,67 млн. евро). За застраховки на реколтата са отделени 2,37 млн. евро.

До момента по мерките са платени 9,7 млн. лева, става ясно още от съобщението на фонда.

Програмата в помощ на лозарите е една от най-проблематичните и по традиция сроковете през периода на нейното действие се удължават всяка година. През миналата година, определена от ръководството на фонд "Земеделие" като най-успешната от създаването на програмата, са били изплатени около 64% от средствата.

По мярката за преструктуриране на лозя са били подпомогнати 91 бенефициенти, на които са изплатени 32,7 млн. лева. Най-голямо е усвояването на средствата по мярката за застраховане на реколтата, но и там процентът е под 70. Платени са 1,2 млн. лева, което е 68,6% от всички средства по тази мярка, а бенефициентите са 68. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още