IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ще работим за публичност на държавните финанси

Струпването на оборотния капитал на държавни компании в една банка е притеснително, категоричен е икономическият министър

09:03 | 28.03.13 г. 6
<p>
	Снимка: <em>МИЕТ</em></p>

Снимка: МИЕТ

Ще работим за публичност на държавните финанси. Това, което обсъждахме с другите министри и премиера е междуведомствената група да бъде с ясни правила. Да няма подозрения, че се правят "сделки под масата", тоест да се въведе една прозрачност и публичност на държавните финанси.

Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пред БНТ по повод създаването на работна група, която да проследи управлението на средствата на държавните компании.

"До колкото знам в момента има едни правила за управление на държавните финанси, които са с "пожелателен характер", а не са задължителни за държавните компании. Както всички знаем, правилата с пожелателен характер някой път се спазват, а някой път не се спазват", категоричен бе Василев.

Василев направи коментар във връзка с публичната нформация, че голяма част от оборотния капитал на държавни компании се намират в една банка, особено що се касае за паричните потоци в сферата на енергетиката. Той не отрече тази информация, дори изрази притеснението си:

"До колкото знам при анализа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) той е регистрирал, че това е потенциален риск за БЕХ, което означава, че притеснение трябва да има", заяви Василев.

Служебният икономически министър очерта проблемите на енергийната система на държавата ни във връзка и със 7-те мерки, които неговото ведомство ще предприеме за оздравяването й:

"Сектор "Енергетика" има огромни проблеми. Един от тях е свръхкапацитетът. Когато едни мощности работят, за други няма работа, както се случва с мините. Има проблеми и с непазарните договори, за които трябва да се плаща, независимо дали използваме енергията от тях, или не. По един законен начин проблемите трябва постепенно да се отстраняват, за да няма сътресения в сектора, но да започне той да обслужва по-добре гражданите.

"След като имаме прекалено много мощности и производство, цената би следвало да пада. Но сключените неизгодни дългосрочни договори пречат на това. Затова е нужно да се ребалансира пазарът и да се въведе трети енергиен пакет", смята икономическият министър в служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Явно си забравил че държавата беше фалирала няколко пъти преди това много преди да има Боко и Цвъки.И виновници за онези фалити както и за днешното състояние бяха работодателите ти от Позитано 20 с техните схващания за социална държава и безумни нива на дългове и безсмислени за България енергийни проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
то хубаво ще се работи, НО КОГА ще се работи? Щото и Боко работеше като режеше панделки. То с такава "работа" 2 млрд се правят! От популизма на ГЕРБ държавата фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Вие и идея си нямате какво говорите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Риск е, да!Но къде бяха тези с рисковете, когато фискалния резерв се водеше само по документи в БНБ а всъщност беше раздаван на отговорни другари и аркадаши като безлихвен лизинг за период от 3-4 години?Кое е по-голям риск - тази далавера или онази?Не понасям високомерието на КТБ но поне що се отнася до държавни пари мисля че бюджета и държавните предприятия не губят лихвата от средствата разхвърляни из сметките им в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
zabluden
преди 11 години
БЕХ е абсолютно паразитна структура,която БСП създадоха за да могат да теглят заеми за Белене.По принцип е вярно,че има риск,но в крайна сметка е за всяка компания била тя държавна или частна водещото трябва да е къде са най-добрите условия.Нека да си диверсифицират риска,но това не значи да правим политика или че е работа на държавата да се меси в оперативното управление на държавните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
LuckyYou
преди 11 години
Сега няма какво да се лъжем, доминиращата позиция на КТБ в държавните фирми наистина е потенциален риск. Дори и Fitch, която е достатъчно авторитетна фирма, го отчете като риск, когато правеше рейтинг на БЕХ!http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/fitch-dade-reiting-bb-na-beh,147661/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още