IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията на българи в чужбина с ръст на годишна база и през февруари

Все повече българи избират дестинации, като Белегия, Австрия и Турция, сочат данни на Националния статистически институт

12:13 | 27.03.13 г.
<p>
	Снимка:<em> stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Пътуванията на български граждани в чужбина през февруари отблезяват ръст от 8,7% спрямо регистрираните през същия месец на предходната 2012 г., сочат последни данни на Националния статистически институт (НСИ). По този начин се запазва тенденцията, която статистиката проследи през предходния месец.

Увеличение на пътуванията на български граждани на годишна база е отчетено към Белгия - с почти 55%, Австрия - с 54,3%, Турция - с 28%, Италия - с почти 24%, и др. Същевременно намаляват пътуванията към Румъния - с 28%, Великобритания - с почти 15%, Сърбия - с 11%, и др., сочат данните на НСИ.

Според статистиката най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия - 62,4%, следвани от пътуванията със служебна цел - 22,5%, и с цел почивка и екскурзия - малко над 15%. 

НСИ представи данните си и за посещенията на чужденци у нас. През февруари 2013 г. посетителите от други страни в България са 320 хил., което е с 9% по-малко в сравнение с предходния месец януари и с 14,5% над нивото от февруари 2012 г.

Регистрирано е увеличение при посещенията с цел почивка и екскурзия - с 16,4%, и при посещенията с други цели - с 26%, докато служебните пътувания намаляват с 13,3%.

Запазва се тенденцията от общия брой чужденци, посетили България, най-голям да е делът на гражданите от Европейския съюз - 47%, който в сравнение със същия месец на предходната година нараства с нищожните 0,3%. По-голямо увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Австрия - с почти 15%, Великобритания - с 12%, и Германия - с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още