IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 март

08:00 | 25.03.13 г.
Преглед на печата за 25 март

Наемодател се опълчи срещу ЧЕЗ и "Софийска вода"

в. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще започне проверка срещу "Софийска вода" и "ЧЕЗ Електро България" и по специално на общите условия към клиентите им и дали те не позволяват на двата доставчика да злоупотребяват с господстващото си положение. Комисията се е сезирала по две еднотипни жалби срещу двете компании от един и същ собственик и наемодател на офис и търговска сграда.

Така малко след като предходната седмица КЗК съобщи, че според комисията ВиК - Видин, е злоупотребило с господстващото си положение по отношение на клиент, сега антимонополният орган ще се занимае и с някои от по-големите естествени монополисти. Ако комисията пък реши, че някои от условията на двете компании трябва да бъдат променени, това най-вероятно ще засегне целия воден и целия енергоразпределителен сектор.

Кой иска да кредитира БЕХ

в. Капитал Daily

Само две международни банки искат да дадат 250 млн. евро кредит на "Български енергиен холдинг" (БЕХ), докато за алтернативата - облигационна емисия с мостов заем, кандидатите са пет. Това съобщиха за "Капитал" два независими източника. Официално от държавния мегахолдинг няма информация, въпреки че срокът за подаване на оферти изтече на 21 март.

Двата кандидата с интерес към заема са Citibank и Deutsche Bank, казват източниците. Двете банки са подали оферти и за облигационната емисия (там Citibank е в консорциум с Raiffeisen). Останалите кандидати за пласирането са J.P. Morgan, HSBC и Societe Generale. Предложение е имало и от Goldman Sachs, но офертата е била непълна, затова не е допусната още на първото техническо отсяване.

Румънците не искат "БДЖ-Товарни превози"

в. Стандарт

ТД "Груп Феровиар Ромън" няма да подава оферта за "БДЖ-Товарни превози" и съответно няма да плаща 20 млн. евро депозит за участие в конкурса на Агенцията за приватизация, научи "Стандарт". Най-голямата румънска частна жп компания, която участва и в първата процедура за раздържавяване на "БДЖ-Товарни превози", просто е дошла на разузнаване, коментираха жп експерти.

Румънците минали на пълен оглед във вагонните депа на БДЖ в София, Пловдив, Стара Загора, Карнобат, Синдел и Мездра, като навсякъде се интересували единствено от вида и количеството на складираните резервни части и от наличния скрап, твърдят жп служители.

Черните дупки на икономиката

в. Стандарт

Офшорките са важни елементи в механизма на световната икономика. През последните години обаче натискът срещу тях се засилва, защото засмукването на капитали нанася щети, особено на по-бедните държави. Офшорните зони са страни и територии, където се осигурява тайнственост на финансовите, търговските и други операции на чуждестранните физически и юридически лице, обяснява руският анализатор Валентин Катасонов в изданието "Икономика".

Консултантът на обществената организация "Такс джустис нетуърк" - Джеймс Хенри, посочва, че в тези зони, които в света са около 80, се въртят между 21 и 31 трилиона долара. Дори сборът от годишните бюджети на САЩ и Япония не може да достигне 21 трилиона, т.е. долната граница на парите от офшорките, посочва Хенри.

60 млн. за печат на нови бандероли

в. Стандарт

60 млн. лева без ДДС ще плати Министерството на финансите за отпечатването на нови бандероли за  алкохол и тютюневи изделия за срок от 5 години. Обществената поръчка за печатане на бандеролите е спечелена от Българската народна банка.

Тя ще получи 46 млн. лв. за отпечатването на бандероли за цигари и 14 млн. лв. за стикери за алкохол, сочат данните на Агенцията за обществени поръчки. Очаква се годишно да бъдат отпечатвани по около 1 млрд. бандероли за цигари и 120 млн. стикера за алкохол. Действащият в момента договор за отпечатване на бандеролите изтича в края на годината и от 2014 г. те ще имат и нов дизайн, научи "Стандарт". Вероятно ще бъдат въведени и различни защити, за да бъдат по-трудни за фалшифициране.

Сериозни пропуски на ДКЕВР в работата с ЕРП-тата

в. Новинар

Има сериозни пропуски от страна на ДКЕВР по отношение на контрола над електроразпределителните дружества. „По ценообразуването и контрола има пропуски от страна на регулатора. Може да се окаже, че в образуването на цените на тока са били включени дейности, които не е следвало да бъдат включвани”, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.



Той коментира дейността на трите ЕРП-та у нас, която в момента е обект на обстойна проверка от държавното обвинение. Сарафов определи като съмнителен факта, че всички енергийни дела у нас са давани само на прокурора Христо Граматиков.

„Корупционно поведение у колегата не е установено, но тази грешка е налице”, подчерта той. "Не е луд, който яде баницата, а който му я дава", така на шега коментира Сарафов дейността на трите ЕРП-та.

Руснаци търсят родни плодове

в. Новинар

Руснаци търсят родни плодове и зеленчуци. Това стана ясно след срещата на кмета на Велико Търново Даниел Панов с делегации от побратимения руски град Твер. Те съжалили пред градоначалника, че на руския пазар вече не се срещат българските ябълки, домати и консерви.

Наред с руснаците Панов разговаря и с представители на унгарската столица Будапеща. Заедно с кмета на район "Зуглу" Ференц Папчек той подписа меморандум за сътрудничество.

Пети телеком може да се появи на пазара у нас

в. Сега

Още един оператор е на път да се включи в конкуренцията на мобилни услуги в България. "Както видяхте, в края на миналата и началото на тази година включихме четвърти телеком оператор. Но се появява и пети оператор, който вече си е платил 50% от таксата", заяви в края на миналата седмица председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков по време на форум за телекомуникациите.

Според него у нас има благоприятна среда, в която да инвестира и да се развива нова компания. Председателят на регулатора обясни пред "Сега", че ще даде подробна информация, когато фирмата внесе цялата такса.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още