IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш подкрепи Закона за туризма*

Нормативният акт урежда адекватно отношенията, свързани с туристическата дейност в страната, смятат неправителствени организации

12:00 | 22.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Туристическият бранш подкрепи Закона за туризма*

Туристическият бранш се обяви в подкрепа на Закона за туризма, приет на второ четене в последния работен ден на 41-то Народно събрание на 12 март 2013 година. Това става ясно от съобщение на неправителствени организации от туристическата индустрия,

„Заявяваме категорично несъгласие с искането за вето на новоприетия Закон за туризма“, пише в съобщението.

Според браншовите организации новият нормативен акт урежда в адекватна степен всички основни отношения, свързани с осъществяването на туристическата дейност в България в съответствие с Европейското специфично законодателство.

Фирмите от бранша одобряват промените в закона, като акцентират върху това, че са били преки участници в продължилата близо четири години работа по неговото разработване с широкото участие на експерти от всички основни браншови  организации.

Под становището са се подписали неправителствени организации от сектора на туризма. Сред тях са Асоциация на българските туроператори, асоциацията на туристическите агенции, хотелиерската асоциация, съюзът по балнеология и спа туризъм, Съюз на собствениците-Слънчев бряг и други.

Миналата седмица браншът се разедини в позицията си "за" и "против" оставката на заместник-министър Иво Маринов. Организациите се разминаха с предложенията си за нова номинация, което доведе до сериозни спорове в бранша.

Националният борд по туризъм предлага да се създаде десетгодишен "Мастер план", който да увеличи дела на туризма в брутния вътрешен продукт на страната. Това каза Мартин Захариев, член на Управителния съвет на неправителствената организация, цитиран от БТА.

Организацията предлага на президента да наложи вето на приетия от 41-то Народно събрание Закон за туризма. Срокът за налагане на вето изтича в сряда (27 март).

Красимир Гергов, също член на УС на НБТ, посочи, че трябва да има отделно Министерство на транспорта. България има шанс да печели пари от две неща - от европейските програми и от туризма.

В новия закон няма ясни дефиниции за "турист" и за "туристическа атракция" и "туристически зони", няма достатъчно гаранции за правата на потребителите, посочи Румен Драганов, член на УС на НБТ. Законът е тромав и обемист, с 234 члена и се нуждае от 14 нови подзаконови нормативни документа, каза Драганов. В момента има 179 неправителствени организации, регистрирани по Закона за туризма, с които държавата трябва да работи, но не е ясно как ще успее, допълни той.

Членове на УС на НБТ вчера са се срещнали с премиер Марин Райков. На срещата, организирана по покана на Райков, са обсъдени проблемите пред туризма в страната.

* Допълнена с позицията на Националния борд по туризъм към 13.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още