IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев пред Ройтерс: Ще държим на строгата фискална политика

Българските политици трябва да си сътрудничат, за да контрират кризата, заяви президентът

20:20 | 20.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев пред Ройтерс: Ще държим на строгата фискална политика

"Ако се стигне до безизходица след парламентарните избори, това ще задълбочи кризата в страната. Няма значение дали след тях ще има коалицинно правителство, програмен кабинет или широка коалиция - всичко е по-добър сценарий за България от това да се отправим към нови избори“, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за Ройтерс.

Като водеща новина за световната си емисия агенцията извежда, че служебното правителство няма да променя фискалната политика или валутния борд и че политиците трябва да си сътрудничат, за да парират кризата.

И десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, и социалистите набират около 20 процента в проучванията на общественото мнение,така че победителят в изборите почти сигурно ще се нуждае от коалиция, за да управлява, но ГЕРБ и по-малки партии изразиха резерви срещу сътрудничеството с други, описва моментната политическа ситуация Ройтерс.

"След протестите срещу корупцията в държавната администрация и цените на енергийните монополи, най-бедната страна в ЕС е изправена пред предсрочни избори през май, които почти сигурно ще завършат без ясен победител и с разпокъсан парламент. Президентът Росен Плевнелиев призова всички партии да отворят списъците си с кандидати за реформаторски настроени политици, които не са зависими от сенчестия бизнес, ако не искат протестите да избухнат отново". След като добавя, че безработен 41-годишен мъж е станал в сряда шестият самозапалил се, Ройтерс цитира Плевнелиев: "Най-голямата ми надежда е отговорните политици да сформират правителство. Безотговорните политици ще си играят партийните игрички."

Президентът отхвърля съмненията, че поради несигурността от изхода на изборите, комбинирана с призивите да се увеличат разходите, за да се успокои гнева на протестиращите, България може да спре да се придържа към строга фискална политика. 

Това е изключено, отговаря Плевнелиев. "Правителството може да направи доста неща, но едно нещо, което е извън правомощията му, е да променя бюджета или да излиза извън неговата рамка. Това просто няма да се случи".

Докато икономиката се възстановява от дълбока рецесия и безработицата достигна на най-високото си равнище от осем години насам - 12 процента, правителството няма много място за маневриране, пише още Ройтерс.

Плевнелиев, чиято роля е до голяма степен церемониална и който беше също толкова мишена за протестиращите, колкото и партийните политици, назначи технократска администрация, която да изведе България до изборите, и обеща, че тя ще работи, за да  помогне на най-нуждаещите се в страната със средна месечна заплата от 400 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ УТОЧНИ С ГЛАВНИЯ РЕЗИДЕНТ НА ЦРУ ЗА БЪЛГАРИЯ криСТАЛИНКА ПРИОРИТЕТИТЕ Електронно правителство (НЕ Е ЗЛЕ, АМА КОЙ ГО ИСКА СЕГА?)Саниране на жилищата. (МЕЧТАТА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА 3 милиона българи да са и наематели!)Ревизията на енергетиката (ТРЯБВА ЦЯЛА ГОДИНА)Промяна на фокуса в земеделието. (АХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО БИЛО ОПТИЧЕН УРЕД)Стимулирането на малките и средните предприятия (И ЩЕ ГО ПРАВЯТ С ВИКОВЕ ЯЙ РУП, АЙ РУП)- А ИЗБОРИТЕ???ДЕБЕЛООКИ ЛЪЖЦИ И ОТКРОВЕННИ МОШЕННИЦИ ГЕРБАДЖИИ- ЦЕЛТА ИМ Е ЕДНА - ГРАБЕЖИТЕ ДА НЕ СПИРАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ти как мислиш - случайно ли потекоха евро парите ? Все пак администрацията която ги обслужва е абсолютно същата от времето когато бяха спрени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
forexboy
преди 11 години
Тази Плевня още ли не си е подала оставката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ще държим на строгата фискална политика Я!Иначе за малко си позволихме да протестираме и веднага ни показаха дружно среден пръст за Шенген.Щом като "ще държим на строгата фискална политика" някаква наградка няма ли или гърците предварително изядоха всичките наградки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vesko5000
преди 11 години
Идват избори и всички започват да говорят за вдигане на заплащането ..Как досега не ги вдигнаха до 400 лева поне сега ми говорят за 400 евро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още