IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството търси възможности за сваляне цената на тока

Икономическият министър водел активен и конструктивен диалог с трите електроразпределителни дружества, съобщи служебният премиер

14:59 | 20.03.13 г. 5
Правителството търси възможности за сваляне цената на тока

Търсят се възможности за допълнително, макар и минимално понижение на цената на тока, съобщи служебният премиер Марин Райков след първото заседание на новия кабинет. В тази връзка икономическият министър водел активен и конструктивен диалог с трите електроразпределителни дружества.

Служебният премиер успокои, че не се обсъжда поскъпване на тока за потребителите, като визира информация за искан ръст в цената от ЕВН. Райков увери, че няма да има безпринципен натиск върху инвеститори, но правителството ще се стреми към анализ на системата на ценообразуване, включително, ако е възможно и чрез независим международен одит.

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева коментира, че проблемите в сектора са натрупани през годините и при всички по веригата. Според нея е необходима проверка, за да се види дали са възможни тези резерви, защото към момента се заявявало от регулатора и от участниците във веригата, че те не са възможни.

В рамките на десет дни всяко електроразпределително дружество се очаква да представи промени в общите условия към потребителите с цел защитата на правата на абонатите да бъде на по-високо ниво.

Райков заяви, че темата за начина, по който функционират регулаторите, не само Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), е ключова. Той отново настоя Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да отговори кои са монополистите и какви картелни споразумения функционират.

“Не мога да приема като гражданин на тази страна, че това досега не е направено при положение, че имаме цяла поредица от наказателни процедури срещу България, които са именно в тази посока”, каза служебният премиер.

На няколко пъти и премиерът, и финансовият министър успокоиха за състоянието на публичните финанси.

“Бюджетът, както е приет, може да бъде изпълнен”, каза финансист №1 Калин Христов. По думите му няма индикатори, че това няма да се случи или че има значително забавяне на приходите. “Всичко, което е заложено, ще бъде спазено и то без особени проблеми”, увери служебният премиер.

Христов заяви, че случващото се в Кипър създава напрежение в рамките на еврозоната и затова ефектът върху българската икономика би бил косвен. Според него аналогия между Кипър и България въобще не може да бъде правена. Освен по-добрата фискална позиция на България, той изтъкна и това, че икономиката ни няма директна експозиция към кипърската.

Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
jelenski
преди 11 години
съгласен съм! заплатите са минимални, а цените са максимални, точно както на герб им харесва - да тормозят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
не тока е проблем, парното или водатапроблем е, че хората имат ниски заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Станишев ко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
jelenski
преди 11 години
ще да е хубаво да вземат не само да търсят, ами и да намери начин, щото тоя ток герб го вдигнаха до небесата при замразени заплати. станишев обаче да го похваля - само той имаше адекватни предложения за програмен парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
i_ivanov80
преди 11 години
Правителството да търси и да намери начини да вкара Станишев и Овчаров в затвора. Така поне отчасти народа ще се почувства реабилитиран.Аман от безнаказаност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още