IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемите на еврозоната са се усетили у нас в края на 2012 година

БНБ очаква ръст на износа на минерали и суровини от България през тази година

11:30 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемите на еврозоната са се усетили у нас в края на 2012 година

Домакинствата ще продължат да поддържат висока склонност към спестяване, а банките ще запазят високо ниво на ликвидност. Тази прогноза прави Българската народна банка (БНБ) за първото полугодие на 2013 година. Основната причина за тези очаквания са продължаващото влошаване на външната среда, която оказва значително влияние на икономическата активност у нас, се казва в прегледа на икономическата обстановка към края на 2012 година.

Рецесията в еврозоната започна да оказва влияние върху икономическото развитие на България през втората половина на миналата година. Първоначално се забави износът, а после и активността на фирмите. В последствие започна да намалява и вносът.

Така икономическият застой стана причина през третото тримесечие отново да станем свидетели на свиване на вътрешното потребление и връщането склонността на домакинствата да спестяват, а банките остават ликвидни и поради слабото търсене на кредити.

През третото тримесечие потреблението на домакинствата забави растежа си (до 0,5%  на верижна база от 2,9% през второто тримесечие на 2012 г.), отчитат още от БНБ. Индикации за вероятно  допълнително забавяне на растежа на потреблението през четвъртото тримесечие дават и оборотите в търговията на дребно.

Очакванията са през първото и второто тримесечие на 2013 година вътрешното потребление отново да започне да се възстановява, макар и ограничено от ниската заетост. В същото време обаче се очаква повишаване на заетостта в отделни сектори, както и ръст на работните заплати.

Ниското потребление ограничи инфлацията

Свиването на потреблението оказа ограничаващо влияние на ръста на цените. През 2012 година инфлацията по отношение на потребителските цени остава относително ниска – средногодишната инфлация е 2,4% след 3,4% през 2011 година. Факторите, които повишаваха цените бяха по-скъпите горива и хранителни продукти, които повишиха инфлацията през втората половина на годината.

Ръст на валутните резерви

Под влиянието на вътрешните и вътрешните фактори през 2012 година валутните резерви на страната са се увеличили с малко над 2,16 млрд. евро, отчитат още от БНБ.

„Аналогично движение се наблюдава в пазарната стойност на международните валутни резерви (актив по баланса на управление „Емисионно“), която нарасна с 2,2 млрд. евро евро и в края на 2012 г. възлезе на 30,4 млрд. лв. (15,6 млрд. евро)“, се казва в прегледа. Основен принос за това има емисията от петгодишни държавни ценни книжа с номинална стойност 950 млн. евро, издадена през юли 2012 година. Със средствата беше покрит облигационния заем „Милен Велчев“, чийто падеж изтече в началото на тази година.

Текущата сметка – нисък дефицит за 2012 година

Икономическата криза на Стария континент стана причина за намаляването на българския износ – тенденция отчетена още от края на 2011 година. В първото полугодие на 2012 година обаче у нас се наблюдава слабо възстановяване на вътрешното търсене и е имало ръст на вноса. В следващите месеци обаче тази тенденция се промени.

По тази причина и в началото на 2012 година се разширява търговския дефицит, допринесъл и за дефицита по текущата ни сметка. През второто полугодие обаче текущата сметка е отново с излишък и в крайна сметка 2012 година завършва с нисък дефицит, отбелязват от БНБ.

Прогнозата за износа и вноса през първото полугодие на 2013 година е за ръст с умерени темпове. Износът ще бъде повлиян от търсенето в страните извън ЕС, а вносът – от възстановяващото се вътрешно търсене. Причина за оптимизъм са по-ниските цени на горивата и по-високите – на хранителните стоки и суровините. По тази причина и очакванията на БНБ са за ръст на износа основно на минералите и суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още