IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма нарушения в указа за служебното правителство, смятат от Президентството

По-рано днес от "Атака" поискаха Конституционният съд да отмени указа, заради структурните промени, които направи Плевнелиев

18:16 | 18.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Няма нарушения в указа за служебното правителство, смятат от Президентството

Служебното правителство е съставено в съответствие с изискванията на Конституцията и с практиката на Конституционния съд. Това отговориха от администрацията на Президентството по повод изявленията на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Според него Росен Плевнелиев е нарушил закона с назначаването на нов министър – отговарящият за развитието на електронното правителство.

По този начин е направена структурна промяна в Министерския съвет, а това противоречи на Конституцията, тъй като структурни промени може да прави само Народното събрание, твърдят националистите.

Според тълкувание на Конституционния съд от 1992 година обаче при формирането на служебно правителство е допустимо да бъдат правени и структурни промени, отбелязват от Президентството. Президентът може да реши да рационализира управлението или да го направи по-икономично, са мотивите за подобни промени.

Назначаването на министър, който отговаря пряко за електронното правителство пък не е структурна промяна – изрично в указа на Росен Плевнелиев е посочено, че не се създава ново министерство, се казва още в становището.

Министър Роман Василев е без портфейл, т.е и без ведомство и административна структура. Тримата вицепремиери са назначени в изпълнение на разпоредбите на Конституцията, която предвижда поне двама заместници на министър-председателя на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Това недоразумение е продукт на друго недоразумение. Гледай сега, колко партийки ще изникнат. Като чух, какви пари им дават за всеки гласувал за тях!! Пак трябва да питам, не ми се вярва, какъв доход си е това!Ще взема да проверя, как да регистрирам едно движенийце, колкото толкова, нали плащат после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
detonator
преди 11 години
Това недоразумение АТАКА е срам за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още