IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата изпрати одитите на пет общини в прокуратурата

Нарушенията няма да бъдат обявени докато тече прокурорската проверка

12:41 | 18.03.13 г.
Сметната палата изпрати одитите на пет общини в прокуратурата

Докладите за проверки в пет общини – Генерал Тошево, Берковица, Дулово, Първомай и Рудозем, бяха изпратени на главния прокурор, съобщават от Сметната палата. Одитът обхваща периода от 1 януари до 31 декември 2011 година.

Според записаното в Закона за Сметната палата докладите от одити на общините се изпращат в прокуратурата при наличие на данни за престъпление. За нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки докладите са изпратени на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Тези данни обаче не могат да бъдат огласени до приключването на проверката от прокурорите. По тази причина и в публикуваните доклади за проверките в петте общини е заличена частта, в която е отбелязано нарушението, наложило изпращането на документацията в прокуратурата.

В одитните доклади присъстват препоръки към кметовете на общините и общинските съвети. Те са базирани на открити слабости в дейността, за които експертите от Сметната палата не са установили данни за престъпление.

В доклада за община Първомай например е записано, че второстепенните разпоредители с бюджетни кредити не са определени с решение на общинския съвет. Освен това техните бюджетни сметки за 2011 година не са приети съобразно законовите изисквания.

В Рудозем пък вътрешните актове на общината, които регламентират бюджетния процес, не са били съобразени с действащата правна уредба. Имало е и решение за промяна на бюджета, но то е дошло след като е приключило изпълнението на бюджета, което е нарушение на изискванията. Заключението на Сметната палата е, че при изпълнението на бюджета на общината не са били спазени принципите за добро финансово управление и спазването на бюджетната дисциплина.

За община Дулово пък има критики за събирането на местните данъци и такси от страна на юридическите и физическите лица, както и за надвишен размер на регламентираното възнаграждение на служители в общината.

Ниската събираемост на местните данъци и такси е едно от заключенията и по отношение на община Берковица. Общината не е извършила и планираните в бюджета за 2011 година предвидени капиталови разходи, отбелязват още одиторите.

В Генерал Тошево са открити нарушения при възлагане на обществени поръчки, но преценката е, че те не са намалили тяхната ефективност и полезност. В същото време обаче тези слабости могат да създат рискове, ако не бъдат актуализирани спрямо действащото законодателство, допълват от Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още