IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите спират протестите

Лекарският съюз изчаква резултатите от срещите на министър Петров с представителите на медиците, фармацевтите, пациентите и здравната каса

16:14 | 14.03.13 г. 3
Лекарите спират протестите

Служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров поне засега поуталожи страстите в здравната система. След срещата си с министъра председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов съобщи, че лекарите спират протестите, докато траят срещите и разговорите на министъра с представителите на медиците, фармацевтите, пациентите и здравната каса.

„Желанието системата на здравеопазването да се успокои е общо“, каза Райчинов след срещата с министъра, цитиран от БНР. „Ще има обсъждане какви промени и защо са необходими в каса, Надзорен съвет, методики – всичко това, което дъвчем вече от няколко месеца", допълни той.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков също показа, че е склонен към диалогичност. „Нямаме никакви съществени различия по отношение на бъдещите ни действия“, коментира той.

Лекарите и зъболекарите са поставили пред министъра въпроса със специализациите на младите медици. Фармацевтите пък са дали писмено 14 точки с проблеми в сектора и са изразили надежда, че може да се решат дори само няки от тях.

Медицинските сестри и фелдшерите също се надяват, че в краткия срок на управление на служебния кабинет могат да се решат някои от проблемите, които стоят от години.

Министър Петров вече е набелязал някои приоритети в работата на министерството. Той се надява, че някои спешни неща могат да бъдат решени, а други да бъдат заложени като задачи за следващия министър.

„Спешните неща са в Националния съвет по цените и реимбурсирането, спешните неща са двете стратегии до 2020 година, които трябва да се изработят, и работата по 4-те проекта от двете оперативни програми“, повтори той приоритетите в работата си.

Утре (15 март) проф. Николай Петров ще се срещне с представители на пациентските организации. Те очакват новият министър да създаде Обществен съвет по здравеопазване, коментира пред „Хоризонт“ председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

През следващата седица министър Петров ще се срещне отново със съсловните организации, но този път с всяка поотделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Здравеопазването е една от най-засегнатите сфери. Не знам доколко служебният кабинет ще има времето да направи каквото и да е било в полза на лекарите, но се надявам че разграването което герб наложиха ще спре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още