IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

41-то Народно събрание – пропилени шансове и скрити мнозинства

Депутати дадоха оценка на свършената работа на отиващия си парламент

12:25 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В края на седмицата приключва работата на депутатите. Снимка: Официален сайт на Народното събрание</p>

В края на седмицата приключва работата на депутатите. Снимка: Официален сайт на Народното събрание

Ако хората разбираха по-добре специфичните функции на парламента, оценките биха били по-добри, убедена е зам.-председателят на Народното събрание Менда Стоянова, цитирана от БТА. Тя обаче се въздържа да даде своята оценка за свършеното, тъй като работата е разнопосочна.

„Имаше много добри моменти, добри законодателни решения, както и по-лоши, и грозни сцени на противопоставяне“, смята тя и коментира, че този парламент е можел да работи и по-експедитивно, но е трябвало групите да се сработят по-добре. Менда Стоянова остава в политиката – като експерт във финансовата и данъчната сфера има още какво да даде, обяснява тя.

Пропилените шансове ще останат в спомените от работата на това Народно събрание на съпредседателя на „Синята коалиция“ Мартин Димитров. „Като дойдох в 41-ото НС, си мислех за огромния шанс България да бъде променена. Ако за нещо ми е мъчно е, че този шанс беше пропилян“, обясни той. Димитров обясни още, че са дали подкрепа за управлението на ГЕРБ, но постепенно сините са разбрали, че важните обещания няма да бъдат изпълнени.

„Малкият бизнес беше съсипан, пропилян, 300 хил. фирми изчезнаха, безработицата се удвои“, посочи още той.

За депутатът от „Коалиция за България“ Михаил Миков парламентът е уникален с това, че има най-много независими народни представители и скрити мнозинства. „Нямаше ясна артикулация на политика, а имаше скрити, постигнати от управляващите от ГЕРБ мнозинства“, заяви той. Това е причината за ниския рейтинг на парламента, смята още Миков.

"И в последните дни виждаме трикове с подмяна на дневния ред, едни ангажименти при президента, други - на Председателски съвет, разпадане на кворума в комисии", допълни още „червеният“ депутат.

Според депутатът от ДПС Христо Бисеров най-голямата слабост на отиващото си 41-во Народно събрание е, че той е бил парламент на министър-председателя. „Виждали сме изкривяване - и при Жан Виденов имаше, и при Иван Костов, може би и при други премиери, но това, че този парламент се превърна в печат на премиера, е най-голямата му слабост“, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още