IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрий Асланов: Чудо до изборите няма да има

Ръстът на доходите е прекалено амбициозна цел, основната задача на служебния кабинет е да подготви честни избори, смятат социолозите

08:37 | 13.03.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юрий Асланов: Чудо до изборите няма да има

За двата месеца до изборите чудеса няма как да станат - служебното правителство е ограничено във времето, а и няма как да бъдат направени законодателни промени, коментира в ефира на БНТ социологът Юрий Асланов. Според него служебният кабинет не може да повиши доходите или да намали безработицата, каквито са очакванията на хората.

"Това може да стане след енергични законодателни промени, които няма да са възможни, защото Народното събрание ще бъде разпуснато", припомни Асланов.

За него министрите трябва има три задачи - да организират изборите, така че да не оставят съмнение, че те са в полза на ГЕРБ, да покажат финансовото състояние на страната - какво е състоянието на хазната, на различните отрасли, смята социологът.

За да се дистанцира от управляващата до момента партия, служебното правителство не бива да продължава линията, която беше поета в последните дни - широко отваряне на портфейла и даване на концесии, допълни той.

За Боряна Димитрова обаче първата работа на служебния премиер е да върне институционалната стабилност в страната. Това означава, че не бива да бъде допускан хаос и да се запази финансовата стабилност. Социологът обаче изтъкна, че основната слабост на правителството е социалната област.

Димитрова препоръча правителството да има директна отчетност пред обществото, защото то ще работи при липсата на парламент. Според нея трябва да има и силна работа на администрацията - "да има едно лице като министър и силен екип зад него", което ще помогне за стабилизиране на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Чудо и след изборите няма да има.Чудесата стават само в приказките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 11 години
Трудно е да се предскаже дали ще има чудо или не. Ситуацията в България в момента е непредвидима и всичко би било спекулация само. Но Бойко толкова свали нивото, че вече се радваме на хора, които могат да вържат пое едно изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lordrad
преди 11 години
За народа е най важно да има работа и пари за да храни децата си и да плаща сметките.България няма пари тогава остава да искаме отвън.Ако ЕС не ни отпусне спешна финансова помощ от минимум 50млрд. евро но само за тази година да ги търсим в САЩ.Ако и те откажат Китай,Израел, Турция или Русия.За никоя от изброените по горе не е проблем да ни помогне разбира се при строг контрол на инвестиране на парите с цел да заработят в реалната икономика.Смятам че за следващите 4г. с инвестиции от по 50млрд. евро за всяка година ще се отлепим от дъното и ще се доближим до развитите икономики.По късно и до силно развитите.Другото е пълна гавра с народа 5лв. за пенсии и по 10лв. на ден за умиращите от глад и мизерия българи.Ами не искам така.Ако съм на мястото на Райков се обръщам към народа и му обяснявам, че тръгвам по света да търся пари и няма да се върна докато не намеря, защото ще ме е срам да се изправя пред нашите деца, родители, внуци и приятели говорейки за виртуално бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още