IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 март

07:43 | 13.03.13 г.
Преглед на печата за 13 март

Всяка пета фирма наема хора

в. Стандарт

Всяка пета фирма у нас смята да наема персонал между април и юни. Най-голяма вероятност да си намерят работа има за строителите в района на Пловдив. Варна е другият регион, където се очаква скок на свободните позиции.

23 на сто от строителните компании заявяват, че ще търсят нови работници в следващите три месеца. Една от пет компании в земеделието, лесовъдството и риболова също ще се нуждае от нови попълнения. Около 17% от финансовите, застрахователните компании, както и фирмите за недвижими имоти и бизнес услуги заявяват, че ще наемат персонал. Глад за работници има и в ресторантите и хотелите. В търговията 14 на сто от компаниите ще се нуждаят от нови попълнения. Това съобщи Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Пращат наш мед на шейхове в Катар

в. Стандарт

Тонове тъмен странджански мед от новата реколта ще заминат още тази година за шейховете и най-вече за премиера на Катар. Министър-председателят шейх Хамадан бин Джасем ал Тани не бил алергичен само към българския пчелен еликсир и го търсил за лек. Най-вероятно това е споделил на срещата с Бойко Борисов миналото лято в резиденция "Евксиноград".

Ето защо 2 буркана мед отлетели като дипломатичeска пратка за Катар веднага след визитата у нас на нейния премиер. От канцеларията на Борисов ги изпратили чрез военния министър Аню Ангелов, който отивал на официална визита в далечната страна за сътрудничеството в областта на отбраната. Шейховете си облизаха пръстите със странджанския мед, а премиерът на Катар призна, че пчелният ни продукт е уникален в света и единствено не се обрива от него. Това каза на откриването на осмия пореден фестивал на меда вчера край морето зам. областният управител на Варна вицеадмирал Пламен Манушев. Миналата година като зам.-началник на отбраната е придружавал министъра в Катар.

Икономист: Не сме Германия, за да разпускаме

в. Стандарт

Ние не сме Германия, за да кажем, че можем да разпуснем. Това коментира пред Нова тв икономистът 
Георги Ангелов по повод идеите държавата да тегли кредит, за да се повишат пенсиите и доходите.

„Аз съм скептичен и бях много учуден от предложението на Кристалина Георгиева за вземане на заем”, каза Ангелов.  Според него еврокомисарят говори за България все едно е Германия. По думите му за последните четири години ние имаме 6 милиарда лева бюджетни дефицити и това не е пренавиване на бюджетните дисциплини. Той посочи, че тази година вече има увеличение на пенсиите и на бюджетните разходи.

„Ако се влоши икономиката заради тази политическа несигурност, ние почти достигаме тавана от 3%, над който следват наказания”, аргументира се експертът.

Чужди фирми топят безработицата у нас

в. Новинар

Големи чужди фирми ще стопят безработицата у нас тази година, прогнозират експерти. Плановете за наемане на нови служители и от българските работодатели също се подобряват през второто тримесечие на 2013 г., показва най-новото изследване на Manpower.

„Кока-Кола“ ще наеме 300 специалисти в сферата на финансите, “Луфтханза Техник” обяви планове за добавяне на 200 работни места за инженерно-технически персонал. „Тенденцията, че такива големи компании планират да пренасочат част от бизнеса си към България, е позитивен показател за възможностите на страната ни в дългосрочен план”, обясни шефът на Manpower Надя Василева.

Най-много нови работни места се предвижда да се разкрият във Варна и Пловдив. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например "Кауфланд" наскоро разшири дейността си към града под тепетата.

Столичното парно дава над 6 млн. лв. на година на топлинните счетоводители

в. Сега

Разходите на "Топлофикация - София" за външни услуги надхвърлят 25 млн. лв. на година. Това става ясно от справка, предоставена от дружеството на комисията по финанси към

Столичната община заедно с инвестиционната му програма за тази година. От всички разходи парното заделя най-много за топлинните счетоводители. За тях през 2011 г. дружеството е дало 6.1 млн. лв. Миналата година сумата е набъбнала до 6.4 млн. лв., а през тази година се очаква да е 6 млн. лв. Според справката разходите за 2012 г. са очаквани, а за тази година са само прогнозни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още