IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите - от "нищо впечатляващо" до "силни фигури"

Очевидно ще има вътрешно преразпределение на средствата от бюджета, смята Георги Ганев

17:13 | 12.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният премиер Марин Райков. До него отляво надясно вицепремиерите в служебния кабинет Екатерина Захариева и Деяна Костадинова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Служебният премиер Марин Райков. До него отляво надясно вицепремиерите в служебния кабинет Екатерина Захариева и Деяна Костадинова. Снимка: БТА

Петър Ганев, икономист: Няма нищо впечатляващо

Няма нищо впечатляващо в това, което чухме, защото служебното правителство не може да прави дългосрочни промени. Любопитен е намекът за повишаването на доходите, но според мен това е заигравка, защото така или иначе знаем, че пенсиите ще бъдат повишени. Няма обаче как да бъдат вдигани майчинските или детските и т. н. Може да се търсят варианти с програмите за заетост и други подобни мерки, които са чисто административни неща.

Георги Ганев, икономист: В кабинета има силни фигури

Направи ми впечатление от икономическа гледна точка как президентът тълкува протестите. Хората искат демонополизация и изясняване на цялата енергийна верига, както и реална конкуренция при доставката на електроенергията. Очевидно също така президентът тълкува създаването на работни места като лекарство. Очертаха се и по-дългосрочни приоритети, както и един добре познат и стандартен икономически модел. Интересно е това решение за гражданския борд, но не мога да го коментирам.

В кабинета има силни фигури и поне няколко министри със сигурност ще си носят отговорността и могат да прокарват политики. Не се мисли за промяна на бюджета и валутния борд, но очевидно ще има вътрешно преразпределение на средствата от бюджета. Вероятно експертите най-накрая са октрили възможност за по-ефективно харчене на парите, за което ние отдавна настояваме.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков: Оценката ми за служебния кабинет е положителна

Моята оценка за избора на президента Росен Плевнелиев на служебно правителство е много положителна. Познавам голяма част от министрите в служебния кабинет, с голяма част сме работили съвместно. Смятам избора на държавния глава за коректен по отношение на номинацията на Марин Райков. Той е наистина качествен човек и много добър, наистина доказал се дипломат. Познавам го лично и мнението ми за него е изключително високо.

Калин Христов, служебният министър на финансите, е макроикономист, когото много ценя. Той притежава много качества, които ще му помогнат, за да заеме достойно поста.

Служебния икономически министър Асен Василев познавам лично. Той участваше в работните групи, когато работехме по закона за инвестициите. Това е сектор, който го вълнува и към който има познанства и фокус.

Все пак тепърва трябва да бъде дадена възможност на служебното правителство да се докаже и да покаже способно ли е да стабилизира държавата. Те ще бъдат на власт по-малко от 100 дни, те ще имат и известни ограничения по време на мандата си.

Владимир Каролев, икономист: Марин Райков е добро попадение на Плевнелиев

Нямам пряко впечатление върху всеки един от участниците в служебния кабинет поотделно. Разбира се, имам пряк контакт с тези, които ще управляват икономическите ресори. За всички тях мога да кажа, че съм наистина приятно изненадан. Виждам доста технократи в избора на държавния глава Росен Плевнелиев, все хора със стабилно образование и опит в отделните сфери. Всичко това е доста впечатляващо. Имам много положителни очаквания към всички тези, които ще поемат икономическите ресори.

Впечатли ме много речта на служебния премиер Марин Райков. Тя наистина бе извън всякаква конкретна политическа насоченост, показва неговата безпрецедентна безпартийност. Райков е дипломат от кариерата, което несъмнено е добро попадение от страна на Плевнелиев.

Словото му показа ясната заявка, че той няма да се поддаде на вреден популизъм и ще отстоява решенията и мнението си до край. Всичко това може само да ме радва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Че кога са били честни, та баш сега ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Че кога са били честни, та баш сега ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
От което идва въпросът, наистина ли ще са честни изборите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Не мога да коментирам другите, по простата причина, че не ги знам. Вътрешната министърка обаче 100% е човек на Цветанов, така че там Дон Цецо пак ще дърпа конците!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още