IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добрев: Цената на енергията в чужбина е по-ниска от тази в България

Потреблението у нас е много ниско, централите работят на минимум, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка

15:56 | 11.03.13 г. 19
Добрев: Цената на енергията в чужбина е по-ниска от тази в България

Цената на електричеството в чужбина е по-ниска от тази на произведената в България, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от БТА. Той обаче не уточнява какви са разликите в цените.

Добрев уточни, че не знае дали има внос на електричество през последните дни, но ако има – то е за свободния пазар. „Предприятията могат да избират откъде да купуват енергия – дали от България или от чужбина“, допълни още Добрев.

За т. нар. регулиран пазар, или за битовите потребители, не се използва вносна енергия, а само произведената у нас.

Заради падналото потребление централите у нас са намалили производството си до минимум, обясни още Добрев. Според неговите данни в неделя потреблението у нас е било около 3,3 – 3,4 гигавата.

Традиционно България е нетен износител на електричество – страната изнася повече енергия, отколкото внася. Вносът идва от съседните страни – Румъния и Сърбия. Търговските дружества могат да купуват енергия от държави в ЕС или държави, с които България е подписала съответните споразумения, позволяващи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 44 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 11 години
Дали наистина не знаете защо цената на нашата енергия е по-висока? Като, че ли не Ви е известно, че в Козлодуй работят с 3 000 човека повече от необходимото? Затваряли реакторите и така вече ДЕСЕТА ГОДИНА. Като че ли не ви е известно, че в мини Марица изток работят с 4 000 миньора повече от нужното? И добиват най-скъпите лигнитни въглища на света? Ами в БЕХ и НЕК колко хора, просто ходят на работа без да вършат нищо? Накрая ще трябва да обърнем плочата и да не говорим глупости от рода: " Без АЕЦ Белене на България ще и се наложи да внася скъп ток" с рефрена " Без АЕЦ Белене на България ще и се наложи да внася евтин ток".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 9
nobel
преди 11 години
Благодаря много. Остана само да добавя, че такъв заем би бил наистина ефективен и максимално полезен. Защото парите от него ще бъдат похарчени директно за задоволяване потребностите на хората изтеглили заема. Това със сигурност ще задвижи икономиката. И нама да има никакъв начин политиците да откраднат и 1 стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 9
deant
преди 11 години
"+1 милион" колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 49 rate down comment 9
nobel
преди 11 години
По въпроса за заема. Някой ако иска да тегли заем, аз не искам. За това съм противник на държавата като форма на управление, където всички "граждани" са набутани в една обща кошара като овце и за грешките на политиците трябва да плащат всички - и тези, които са били "за", и тези, които са били "против". За това на всички привърженици на тегленето на заем от държавата предлагам следния компромисен вариант. Щом заемите са толкова хубаво нещо - изтеглете ги самите вие. Нека всеки от вас (лично) изтегли толкова пари, колкото иска, или колкото му дадат. Заложете си къщите, имотите, вътрешните органи, ако искате. Изтеглените пари похарчете и това със сигурност ще съживи икономиката, ще вкара и пари в хазната под формата на данъци, акцизи, осигуровки и пр. Въпросът е какво ще стане след това, като дойде време заемите да се връщат. Аз не знам, но вие все пак опитайте и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 15
aldy
преди 11 години
"..... - Изобщо какво ли разграбиха за 4 години..., най-вече в енергетиката..., ТА НЯМА ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ... и ни трябва спешно заем МЕЖДУ 5 И 15 МИЛИАРДА...!?!?!?!..."Ами по различни данни са задигнали между 7 и 17 милиарда, затова *** болни хора, пенсионери, наука, образование и т.н. И сега се гласят за втори мандат, щото нямало кой друг да управлява... И матриялът вЕрва и гласува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 8
aldy
преди 11 години
Мдааам, сега като няма АЕЦ "Белене" какво да спрем още?Товарът е 3.5GW, износът не върви. Значи трябва строеж на АЕЦ "Белене". Р.Овчарите нали точно това се канят да правят... Господ да ни е на помощ с нашите нагли, крадливи, невежи и *** управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 9
deant
преди 11 години
Някой може ли да ми каже, къде има инфо как мога да пазарувам енергия от Румъния? За пръв път чувам таква възможност. Цената в България наистина е висока и то не само сравнение с доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 19
BATVAL
преди 11 години
Този *** е най-наглия лъжец. Нали ти си министър на икономиката ??? там кой ти е виновен марсианците ли 2. Какво направи с енергетиката - *** я и хулиш бранша как не видя ВИНОВНИКА в ОГЛЕДАЛОТО ---НАГЛЕЦ. Туризма и той се стяга за стачка . Всичко до което си се докоснал е П Р О В А Л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 22
rumen221
преди 11 години
Правителството на БАНДИТИТЕ за 1 месец:- Изтегли заем за милиард... и подари 800 милиона на 5 (петима) "зърнопроизводители"...- Подарява за 100 милиона "Товарни превози" - бизнес за 10 милиарда...- Подаряват 49,46% от АЕЦ-Козлодуй на Уестигхаус за смешните 71 000 лева...- Уж газа поевтиня с 21%, а го намалиха с 10%.. ... - Изобщо какво ли разграбиха за 4 години..., най-вече в енергетиката..., ТА НЯМА ВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ... и ни трябва спешно заем МЕЖДУ 5 И 15 МИЛИАРДА...!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още