IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2016 г. всички листовки за кандидат-шофьори ще бъдат върху таблети

Електронните листовки няма да променят таксите за изпитите, увери зам.-министърът на транспорта Валери Борисов

14:32 | 11.03.13 г.
<p>
	<em>Транспортният министър в оставка Ивайло Московски представи таблетите за шофьорските изпити.</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски представи таблетите за шофьорските изпити. Снимка: БТА

Системата за полагане на електронен теоретичен изпит за придобиване на шофьорска книжка ще бъде въведена изцяло до 2016 година. Прилагането й ще става поетапно, като засега има готовност за 25-процентно използване. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официална демонстрация на провеждане на подобен електронен изпит.

Всеки желаещ да стане шофьор ще полага изпита си върху специален таблет.  До момента таблетите са 300 и се осигуряват в автошколите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Идеята е постепенно да бъдат въведени при всички изпити в системата на превозите.

Транспортният министър в оставка бе категоричен, че плановете на ресорното министерство са в близките четири години хартиената листовка напълно да отпадне от употреба. Новата система ще позволи на изпитвания да може да промени грешен отговор в процеса на изпита, което на хартиения носител беше невъзможно. Освен това таблетите няма да оскъпяват допълнително цената на изпитните курсове.

Московски подчерта, че електронните листовки са част от идеята за въвеждане на е-правителство, както и от „политиката на кабинета за минимизиране на лошите практики в системата и спад на смъртните случаи и наранявания при катастрофи с 50%“.

Същевременно зам.-министърът на транспорта Валери Борисов подчерта, че с електронната листовка максимално ще се затрудни корупцията на средно ниво.„Гарантирана е освен това сигурността на информацията и ненамесата на човешкия фактор, което ще елиминира напълно възможността от корупция“, допълни Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още