IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 март

07:59 | 11.03.13 г.
Преглед на печата за 11 март

Внасят служебен премиер
В. „Стандарт”

Президентът Росен Плевнелиев ще си внесе служебен премиер от чужбина. Новият стопанин на "Дондуков" 1 ще е мъж, икономист без партийна принадлежност. Той работи от няколко години в чужбина и е добре познат и приет от Брюксел, довериха още запознати. В момента той заема държавен пост в европейска държава и е прехвърлил Христовата възраст. Експерти веднага лансираха името на Ради Найденов, който в момента е на мисия в Берлин. Той е добре приет от хората на канцлера Ангела Меркел и е известен като професионалист в дипломатическите среди. Той е завършил "Международни отношения" в УНСС. Другото име, което се завъртя, е на посланика ни в Румъния Александър Филипов, който работи във Външно от 2002 г.  До варианта човек отвън се стигнало, след като  Росен Плевнелиев  получил отказ от омбудсмана Константин Пенчев да поеме юздите на държавата

Неочакван бонус от БТК
В. „Капитал Daily”

На прощаване с кабинета в оставка БТК е готова да плати 9 млн. лв. на държавата по три арбитражни дела, които иначе компанията би спечелила. И в трите случая Агенцията за приватизация (АП) претендира за неизпълнени ангажименти по приватизационния договор - първите две твърдения са за съкратен персонал, а последното - за липса на плащане към военното министерство. Държавата вече загуби първия спор и е съвсем логично подобна да е съдбата и на аналогичното второ дело в Парижкия арбитраж, а от месеци неформалната оценка на "военния" казус е, че няма основание.

Кристалина Георгиева: Пренавихме пружината с финансовата дисциплина
В. „Сега”

След премиера в оставка Бойко Борисов, регионалния министър Лиляна Павлова и председателя на парламента Цецка Цачева, която наскоро призна като слабост престараването във финансовата дисциплина, същото мнение изрази и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. В това отношение властта е "пренавила пружината" и е време да се помисли за поемане на нов заем, който може да е и от вътрешния пазар, заяви тя пред "Дарик".  По нейно мнение около 1 милиард лева ще са достатъчни, за да се решат приоритетните проблеми. Сред най-важните от тях Кристалина Георгиева постави доходите на хората, както и санирането на жилищата.

Застъпниците на "Белене" са похарчили най-много пари за кампанията
В. „Сега”

Близо половин милион лева от дарения са постъпили в сметката на инициативния комитет в подкрепа на "Белене", организирал подписката за референдума, показва проучване на "Сега". Синият комитет "Не на измамата Белене", оглавяван от депутата от ДСБ Иван Иванов, е похарчил около 63 000 лв. за пропаганда на каузата си. Хората около ЕНП и Мария Капон, които също се регистрираха като противници на проекта под името "БеляНЕ", са вложили в кампанията си близо 20 000 лв. Нито лев не са похарчили 76-те депутати от ГЕРБ, които се включиха в допитването, само колкото да подменят въпроса, увериха от пресцентъра на партията. Представители на управляващите, които първо бяха "за", а после "против" "Белене", са участвали само в безплатните медийни формати.

Държавната енергетика била пред фалит
В. „Стандарт”

Системата на държавната енергетика в България е на границата на банкрута, предупреди шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов, цитиран от в. "Комсомолская правда". Дълговете на компанията са достигнали астрономически размери - 1 милиард лева.
Андонов предупреди, че ако компанията не успее да вземе синдицирован кредит или да получи облигационен заем от 500 милиона евро, крахът й е неизбежен. Това ще срине цялата държавна енергийна система.

„Тракия” готова за Деня на детето
В. „Новинар”

Магистрала „Тракия” ще е готова за Деня на детето. Предвижда се строителството да завърши до 1 юни, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Тя допълни, че през изминалата седмица във ведомството са се провели няколко срещи, на които е обсъден проектът. Тогава от фирмата-изпълнител са обяснили, че са им необходими около 40 млн. лв., за да покрият дължимите суми към подизпълнителите и доставчиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още